Bułki z mąką owsianą

Rate this post

Bułki z mąką owsianą

Pyszne bułki z mąką owsianą i makiem . Doskonałe na kolację , śniadanie lub do pracy czy szkoły . Wspaniały i do tego zdrowy posiłek. Wyrób własnego pieczywa , naprawdę nie jest niczym trudnym . A do tego pozwala tworzyć swoje własne wariacje , dodając nowe składniki w postaci innej mąki , lub posypki takie jak mak , słonecznik czy dynia ..lub cokolwiek innego . W sklepach pieczywo jest coraz gorzej jakości , czasami nie wiadomo czy kupiliśmy paczkę brązowej waty czy chleb . Własnie dlatego warto robić je w domu samemu , zajmuje to niewiele czasu , a efekt spektakularny 😉 

składniki :
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki owsianej , grubo-mielonej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 opakowania suchych drożdży ( 2 szt  x 7g )
  • 2 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • mak

Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub miski , jeśli musicie męczyć się ręcznie 😉 ) wlewamy olej , wsypujemy oba rodzaje mąki . Następnie sól , cukier i suche drożdże . Włączamy maszynę ,żeby zaczęła mieszać . Stopniowo wlewamy bardzo ciepłą wodę . Jeśli ciasto jest zbyt gęste , twarde można zwiększyć ilość wody . Po wyrobieniu ma być sprężyste i błyszczące . Ciasto rwiemy na kawałki , nieco mniejsze niż wielkość bułek jakie chcemy uzyskać , wiadomo będą przecież rosły 😉 Każdy kawałek formujemy w kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .

Jajko roztrzepujemy widelcem jak do panierowania schabowych . Każda bułkę lekko nacinamy nożem , żeby podczas pieczenia nie pękały w nieoczekiwanych miejscach 😉 Smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy makiem . Piekarnik rozgrzewamy do 220 C , grzałki góra i dół bez termoobiegu . Do tak wygrzanego wkładamy bułki i pieczemy około 15 – 20 minut w zależności od wielkości bułek . Generalnie zawsze są gotowe jeśli zrobią się złociste z wierzchu . Wyciągamy , odstawiamy do wystudzenia . Gotowe , serwujcie jak wystygną , wtedy przy krojeniu są sprężyste , gorące będą się kleić 😉 Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *