Bułki z nadzieniem meksykańskim

5/5 - (7 votes)

Bułki z nadzieniem meksykańskim

Przepis na proste, smaczne bułki z nadzieniem meksykańskim. Idealne na gorąco i na zimno. Świetnie sprawdzą się w Twojej kuchni jako kolacja czy nawet szybki obiad. Zrobione jednego dnia, spokojnie mogą być odgrzane lub podpieczone w piekarniku czy mikrofalówce. Można by zacząć się teraz rozwodzić jak zdrowe są takie bułki… Jakie niesamowicie łatwe w wykonaniu i jak prosto tworzą zbilansowany, pełny posiłek… 😉 Tylko po co? Wystarczy, że Ci powiem, iż są niezwykle smaczne i dobrze zapełniają brzuszek, a że lepsze od sklepowych to Sam wiesz 😉 Polecam szybki przegryzek, który zawsze będzie pod ręką .

Składniki:

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g )
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • szczypta kurkumy dla koloru ( daję mniej niż pół, płaskiej łyżeczki od herbaty 😉 )

nadzienie:

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki (może być także drobiowe lub jakiekolwiek inne masz pod ręką)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4-5 pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • około 100g startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
  • mielony cynamon, szczypta na czubku noża 😉
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • sól do smaku
dodatkowo:
  • roztrzepane jajko do smarowania bułek



Czas przygotować nasze bułki z nadzieniem meksykańskim 😉

Mięso mielone podsmaż mocno na patelni. Jak porządnie się zrumieni, dodaj cebulę, paprykę i czosnek. Smaż do czasu, aż warzywa także nabiorą złocistego kolorku. Mieszaj, żeby się nie przypaliło 😉 Na koniec dodaj odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę oraz wszystkie przyprawy z listy. Passatę, cukier, sok z cytryny i sól do smaku. Mieszaj smażąc do czasu, aż całość porządnie zgęstnieje. Wymieszaj z tartym serem. Odstaw  do wystudzenia.

Składniki z listy ciasto umieść w maszynie do wyrabiania chleba lub wyrób ręcznie. W razie potrzeby możesz dolać więcej maślanki jeśli ciasto jest zbyt gęste lub więcej mąki jak jest zbyt rzadkie i klejące. Po wyrobieniu na gładką masę, odstaw do wyrośnięcia na około godzinkę w ciepłe miejsce. Po tym czasie lekko ugnieć. Podziel na małe porcje-bułeczki.

W rękach rozpłaszczaj ciasto i nadziewaj farszem. Zlepiając brzegi jak u pierożków lub tworząc własny kształt 😉 Ułóż na papierze do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby nadać apetycznego błysku 🙂 . Piecz w nagrzanym do 220C piekarniku bez termoobiegu. Z włączoną górną i dolną grzałką. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek ale trwa około 15-20 minut. Jak są złociste to są dobre 😉 Bułki z nadzieniem meksykańskim, serwuj na ciepło lub na zimno. Idealne nawet na drugi dzień 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *