„Buraczki po wiejsku” z patelni
Buraczki po wiejsku to stary przepis w mojej rodzinie . Pyszne gotowane buraki , podsmażone na wędzonce z cebulką i zaprawione kwaśną śmietaną . Mają niepowtarzalny urok i smak . Są bardzo proste do przygotowania . Warto piekąc w piekarniku , czy gotując buraczki , przygotować kilka na zapas i zamrozić . Taki zabieg sprawi ,że następnym razem wystarczy odmrozić i zetrzeć 😉 Polecam , buraczki po wiejsku doskonale sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dań mięsnych . Łatwe i bardzo , bardzo smaczne 😉
Składniki :
- 4 średniej wielkości buraczki
- kawałek wędzonki , najlepiej swojskiej 😉 ( kiełbasa , boczek itp )
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól do smaku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka smalcu
Buraczki pieczemy w foli w piekarniku bez obierania lub gotujemy tradycyjnie . W piekarniku to czas około 1,5 godziny w temperaturze 160 C . Studzimy , obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Na patelni na smalcu podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę z cebulką . Jak już cebula będzie miękka , dodajemy buraczki , cukier , sól , pieprz i smażymy .
W momencie kiedy zaczną się przypiekać dodajemy kwaśną śmietanę i ponownie smażymy , mieszając około 5 minut . W razie potrzeby można na koniec raz jeszcze doprawić do smaku solą , cukrem lub pieprzem . Gotowe , serwujcie na gorąco jako dodatek do mięsa 😉 Smacznego !
Ale po co je ponownie smazyc jeszcze 5 minut? Wlac smietane doprawic i odstawic.
Tak , też można . Jednak podsmażenie jeszcze pięć minut nadaje fajny posmak 😉 Pozdrawiam serdecznie