Buraczki zasmażane z cebulką – ciepła przystawka obiadowa
W niedzielę zazwyczaj na stołach gości mięcho , czyli wiadomo , jest pieczeń ,schabowy, roladki lub inne wynalazki . Czasem największym zmartwieniem w taki dzień jest co podać jako dodatek ? Warto wtedy sięgnąć do babcinych smaków i przygotować np. pyszne zasmażane buraczki z cebulką , naprawdę poezja 😉 Na domiar wszystkiego są banalnie proste w przygotowaniu i nie ma opcji ,żeby się nie udały 😉
Składniki :
- 0,5 kg buraczków – świeżych
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka smalcu
- sól , pieprz do smaku ( nie żałować 😉 )
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka cukru
Buraki myjemy i wkładamy do garnka , zalewając wodą tak ,żeby były całkowicie zanurzone. Gotujemy do momentu , aż będziemy mogli swobodnie , bez trudu wbić w nie widelec – co oznacza ,że są już gotowe . Zlewamy wodę , studzimy przez zalanie zimną wodą i obieramy z łupinek . Ścieramy na tarce o grubych oczkach , na tzw. wiórki . Cebulkę obieramy , siekamy drobniutko i podsmażamy na smalcu , do zrumienionej , ale nie przypalonej cebulki dodajemy buraczki , sól , cukier,pieprz i cytrynę . Smażymy do miękkości , jakieś 20 minut , co jakiś czas mieszając ,żeby się nie przypalały. Na koniec dodajemy jogurt , mieszamy do połączenia i zdejmujemy z ognia . Gotowe 😉 Teraz już tylko kawał pieczeni lub mielony i ..na stół 😉 Smacznego 😉
Wyglądają bardzo smacznie, na pewno do schabu idealne
Trochę zmodyfikowane tj. z jabłkiem i bez smalcu, za to z odrobiną oleju do cebulki, zrobiłam. Jedliśmy wczoraj na ciepło, dzisiaj zimne. Oba warianty bardzo smaczne. Dobry przepis
Bardzo smaczne na ciepło i na zimno.