Chińskie danie z grzybami mun
Chińskie danie , dość często gości na naszym stole , bo nie ma nic łatwiejszego niż gotowanie w woku . Używanie jednego naczynia ogranicza , także bałagan w kuchni , co nie jest bez znaczenia . Ponadto chińskie przepisy cechuje prostota i niewielka ilość składników , ale za to spory wachlarz ciekawych przypraw . Nie jest to oryginalny przepis ze starej księgi , jest to raczej europejska interpretacja tej starej i pysznej kuchni z zachowaniem składników i przypraw dla niej charakterystycznych. Podsumowując , to danie chińskie robi się w parę minut , składniki są łatwo dostępne , a do tego smakuje wyśmienicie o każdej porze roku i jest świetną alternatywą na posiłek, gdy mamy atak niespodziewanych i do tego , wygłodniałych znajomych 😉
Skład na 4 osoby o średnim apetycie :
- 50 g suszonych grzybów mun
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 opakowanie dowolnego makaronu do woka ( wybrałam cienki ..jakiś tam 😉 )
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego-ciemnego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- olej do smażenia
- szczypta imbiru mielonego
- sól do smaku
Kurczaka kroimy w cienkie słupki , paski .Makaron przygotowujemy jak w przepisie na opakowaniu ( różnie to bywa , albo zalewamy wrzątkiem ,albo gotujemy ) . Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15-20 minut -po tym czasie zwiększą swoja objętość dwukrotnie i staną się miękkie ( a w zasadzie chrupiące miękkie ) , odcedzamy je od wody , wycinamy piętki -jeśli są , czyli te miejsca w których trzymały się podłoża , są bardzo twarde i zbite ( jak ich nie wytniemy, nie stanie się nic złego ,po prostu będzie to bardziej twardy kawałek 😉 ) tniemy grzyby w paski dowolnej szerokości .
Cebulkę obieramy i tniemy w piórka , czosnek wyciskamy przez praskę . W woku rozgrzewamy odrobinę oleju , wrzucamy cebule z czosnkiem , kurczaka i smażymy chwilę aż do uzyskania przez cebulkę złotego koloru , następnie dodajemy grzyby i wszystkie sosy sojowe ,przyprawy , które przygotowaliśmy .Cukier i sól także . Smażymy – gotujemy w woku na dużym ogniu ,aż sos zacznie się redukować , dodajemy wodę rozmąconą z łyżeczką mąki kartoflanej celem zagęszczenia sosu . Dokładamy do woka makaron i mieszamy bardzo intensywnie ,smażąc jeszcze chwile , wyłączamy ogień i dodajemy posiekany szczypiorek , mieszamy ostatni raz i nakładamy na talerze .. Danie chińskie jest gotowe 😉 Danie , czeka na podanie 😉
Wygląda wspaniale. zrobię.
A to 100g grzybów to nie za dużo. To wychodzi niezły gar ugotowanych grzybków 😉
Fakt powinno być 50 g mała torebka lub 1/2 dużej . Dziękuje za uwagę , pozdrawiam 😉