Ciasto zebra – pyszny klasyk
Nie jestem ekspertem w pieczeniu ciast , dlatego jak już się za to biorę to staram się korzystać z prostych i sprawdzonych przepisów .Takich jak ten poniżej , to ciacho nigdy mnie nie zawodzi i wszyscy chętnie je pałaszują . Wiem przepis stary ,a ale czasem warto odkurzyć notatki babci i wykonać pyszne , proste ciacho , które zawsze się udaje , nie straszy zakalcem ..owszem lubię zakalce ale nie lubię jak mi wychodzą ..w końcu z założenia piekę ciasto a nie zakalec 😉
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki dodatkowo
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 1 szklanka wody gazowanej (oranżada , sprite lub inny gazuś )
- 2 łyżki kakao
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy (małe opakowanie)
Do miski wsypujemy mąkę , cukier , proszek do pieczenia , dolewamy olej , cukier waniliowy i dodajemy same żółtka jajek -białko odlewamy w osobną miskę i ubijamy na sztywno . Wszystko razem mieszamy , dolewając szklankę sprite ( akurat taki miałam ) oraz dokładając ubite białka . Po wymieszaniu masę dzielimy na dwie części , do jednej dodajemy 2 łyżki mąki , a do drugiej dwie łyżki kakao -mieszamy .
Blaszkę ( mała okrągła ) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą , wlewamy na nią 3 łyżki ciemnego ciasta , a na nie 3 łyżki jasnego i tak na przemian ,aż do skończenia składników . Uzyskamy wspaniałą zeberkę 😉 Ciasto wsuwamy do podgrzanego piekarnika i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 160 C około godziny , najlepiej wsuwać patyczek i sprawdzać czy po wyjęciu z ciasta jest suchy -jeśli jest to ciasto jest gotowe 😉 Po wystudzeniu , kroimy i możemy podawać posypane cukrem pudrem lub takie prosto z piekarnika .. 😉 Smacznego !
Smak dzieciństwa, wygląda pysznie i smakuje lepiej niż tradycyjne babki. 🙂
Dokładnie , bo nie jest sucha 😉
Jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa. Wygląda smakowicie 🙂