Roladki tymiankowo -cytrynowe z podudzia

Rate this post

Roladki tymiankowo- cytrynowe z podudzia 

Roladki tymiankowo-cytrynowe , to wykwintne , ale proste danie , które ma charakterystyczny nietypowy smak . Wprowadzi nutę świeżości w każde skostniałe menu , a także zaskoczy miło gości . Lubię je także za bardzo apetyczny wygląd i smakowity zapach , którym wypełnia się dom podczas pieczenia… 😉 No a domownicy ..oni lubią kurczaka pod każda postacią 😉 

roladki tymiankowo cytrynowe

Składniki na 6 roladek :

  • 6 podudzi z kurczaka ze skórą
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól , pieprz do smaku ( najlepiej pieprz cytrynowy )
  • olej do pieczenia

IMG_0750 (640x427)IMG_0752 (640x427)

Podudzia z kurczaka filetujemy z kości .  Następnie odwracamy wewnętrzną stroną do góry i posypujemy solą , tymiankiem oraz czosnkiem ,zawijamy ciasno , zakładając skórę wokół roladki ( jak na zdjęciu , układamy roladki na blaszce do pieczenia skropionej olejem . Do szklanki wyciskamy sok z jednej cytryny i rozpuszczamy w nim cukier . Polewamy tym sosem wierzch roladek , posypujemy solą ,tymiankiem i czosnkiem . Drugą cytrynę myjemy i kroimy razem ze skórką w cienkie plasterki , które także układamy na wierzchu roladek . Całość wkładamy do piekarnika i nakrywamy folią -tak pieczemy około 30 minut , po tym czasie zdejmujemy folię i pozwalamy roladkom się zrumienić i smakowicie przypiec . Gotowe , można podawać z jaśminowym ryżem lub z cytrynowym risotto .. 😉

IMG_0755 (640x427)IMG_0756 (640x427)

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *