„Country chicken” udka duszone w sosie paprykowym
„Country chicken” to pyszne danie , może nie wygląda elegancko ale jest nieziemskie. Poza walorami smakowymi , jest też proste w wykonaniu i zawiera przystępne cenowo składniki 😉 . Cóż ekonomia , brak czasu i praktyczność rządzą naszym życiem na co dzień i nie ma co zaprzeczać … No chyba że jest się Rockefellerem.. 😉 To nie ja więc , jak większość więźniów rzeczywistości staram się gotować pysznie , tanio , praktycznie czasowo 😉 Polecam danie zaakceptowane przez ostrych krytyków domowych , czyli dzieciory 😉 Nikt i nic , nawet brzytwa i skalpel chirurga ,nie jest tak ostry jak oni w ocenach moich potraw , więc możecie być spokojni , jest pyszne .. 😉
Składniki na 3 osoby :
- 3 udka kurczaka z kością i skórą ( optymalnie swojskiego , wiejskiego 😉 )
- 2 zielone papryki
- 2 cebule
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 szklanki śmietany słodkiej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól ,pieprz do smaku
- dodatkowo :
- smalec kurzy ( lub inny tłuszcz , jeśli nie hodujecie kur i nim nie dysponujecie 😉 )
- maką rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu
Udka , solimy , obsmażamy na smalcu na patelni , do momentu aż się porządnie przypieką . Przekładamy do brytfanki . Cebulę również rumienimy i dokładamy do kurczaka . Podlewamy dwoma szklankami wody . Dodajemy pokrojone łodygi selera , krojoną zieloną paprykę , mielona paprykę ,czosnek wyciśnięty praską ,pomidory z puszki , cukier , sól i pieprz do smaku . Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do czasu aż udka będą gotowe , czyli miękkie .
Wyjmujemy mięso z sosu . Sos przelewamy przez sitko . Warzywa przecieramy na sicie i dodajemy z powrotem do brytfanki , oczywiście mięso także ponownie wkładamy do sosu . Doprowadzamy do wrzenia , dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji . Gotowe 😉 Serwujemy na gorąco z makaronem , ryżem lub kluskami czy kopytkami 😉 Smacznego !