Cukinia po gruzińsku ,domowe przetwory
Cukinia , to super warzywo , można z niego wyczarować dosłownie wszystko , nawet ketchup 😉 Cóż ale to wszystko już było i troszkę się znudziło , dzisiaj proponuje coś nowego . Przepyszna surówka na s=zimowe dni , lato zamknięte w słoiczku , aromatyczne i pachnące słońcem 😉 Mimo że wydaje się iż składniki na zalewę są zbyt ostre , nie dajcie się zwieść , cukinia sama w sobie jest mdła , więc potrzebuje kopa . Wszystko wychodzi w sam raz .. Spróbujcie , a już co roku będziecie ją robić 😉
składniki :
- 4-5 małych cukinii bez rozwiniętych komór nasiennych
- pęczek natki pietruszki
- pęczek bazylii
- 9 ząbków czosnku
zalewa :
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 3/4 szklanki octu 10 % spirytusowego
- 2 łyżki soli
Cukinie tniemy cieniutko na mandolinie , razem ze skórką . Przekładamy do metalowej lub szklanej miski . Dodajemy posiekaną pietruszkę , bazylie i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy , zostawiamy żeby całość się przegryzła . Składniki na zalewę, umieszczamy w garnku , doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewamy cukinie . Mieszamy delikatnie . Zostawiamy na całą noc , cukinia puści sok i po włożeniu do słoików , wszystkiego będzie w sam raz 😉 Drugiego dnia pakujemy ciasno do słoików i zalewamy zalewą , która pozostanie po cukinii . Pasteryzujemy około 20 minut . Gotowe , po wystygnięciu można spożywać nie trzeba czekać aż przejdzie , doskonała przystawka do obiadu 😉 Smacznego !
Chyba brakuje soli w przepisie?
Tak jak podaję 2 łyżki soli wystarczą , chyba że ktoś lubi więcej 😉
Zrobiłam w ubiegłym roku z jednaj porcji na próbę i była rewelacyjna. Dzisiaj nakroiłam do miski na noc ilość trzy razy większą – smakuje już teraz. wszystkiego jest w sam raz do smaku.