Cukinia po gruzińsku , domowe przetwory

4.8/5 - (109 votes)

Cukinia po gruzińsku  ,domowe przetwory

Cukinia , to super warzywo , można z niego wyczarować dosłownie wszystko , nawet ketchup 😉 Cóż ale to wszystko już było i troszkę się znudziło , dzisiaj proponuje coś nowego . Przepyszna surówka na s=zimowe dni , lato zamknięte w słoiczku , aromatyczne i pachnące słońcem 😉 Mimo że wydaje się iż składniki na zalewę są zbyt ostre , nie dajcie się zwieść , cukinia sama w sobie jest mdła , więc potrzebuje kopa . Wszystko wychodzi w sam raz .. Spróbujcie , a już co roku będziecie ją robić 😉

składniki :

  • 4-5 małych cukinii bez rozwiniętych komór nasiennych
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek bazylii
  • 9 ząbków czosnku

zalewa :

  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki octu 10 % spirytusowego
  • 2 łyżki soli

Cukinie tniemy cieniutko na mandolinie , razem ze skórką . Przekładamy do metalowej lub szklanej miski . Dodajemy posiekaną pietruszkę , bazylie i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy , zostawiamy żeby całość się przegryzła . Składniki na zalewę, umieszczamy w garnku , doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewamy cukinie . Mieszamy delikatnie . Zostawiamy na całą noc , cukinia puści sok i po włożeniu do słoików , wszystkiego będzie w sam raz 😉  Drugiego dnia pakujemy ciasno do słoików i zalewamy zalewą , która pozostanie po cukinii . Pasteryzujemy około 20 minut . Gotowe , po wystygnięciu można spożywać nie trzeba czekać aż przejdzie , doskonała przystawka do obiadu 😉 Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

3 thoughts on “Cukinia po gruzińsku , domowe przetwory”

  1. Zrobiłam w ubiegłym roku z jednaj porcji na próbę i była rewelacyjna. Dzisiaj nakroiłam do miski na noc ilość trzy razy większą – smakuje już teraz. wszystkiego jest w sam raz do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *