Cukinia w zalewie z curry -zimowe przetwory
Podczas wizyty mojej przyjaciółki zostałam obdarowana, kilkoma słoiczkami tej pyszności , wraz z przepisem . Powiem Wam szczerze ,że ta cukinia jest przepyszna i mimo ,że sceptycznie patrzyłam na proporcje z przepisu , to wychodzi taka dokładnie w punkt z równowagą smaku . Do tego wszystkiego jest bardzo kolorowa i apetyczna ,aż miło coś takiego zaserwować 😉
3 kg cukinii 1 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli
Zalewa :
1,5 szkl octu 2,5 szklanki cukru 1 l wody 4 łyżeczki soli 4 łyżeczki gorczycy 4 łyżeczki curry
Warzywa poszatkować w plastry i ułożyć naprzemiennie w słoikach ( z cukinii wydrylować środek jeśli ma duże pestki ) . Składniki na zalewę wlać do garnka i zagotować , wystudzić . Zimna zalewą zalać słoiki i zakręcić . Pasteryzować na drugi dzień 10 minut .Ten sposób pozostawia przyjemną lekko chrupką konsystencję cukinii .
A z patisonami zamiast cukinii wyjdzie dobre?? Cukinia u mnie wcale nie chce rosnąć 🙁 A patisony rosną jak smoki 😉 Znaczy krzaki olbrzymie, więc i zbiory może będą udane…
Moim zdaniem wyjdzie , a pomysł bardzo fajny . Sama muszę spróbować . Dziękuje za inspiracje Elu:)
a cukinia moze byc juz dorosła ? bo młodej nie mam
Oczywiście , w zasadzie każda się nadaje , tylko duża łatwiej się rozgotowuje , więc trzeba uważać przy pasteryzacji 😉
Tutaj niestety nie dostane nasion gorczycy, moge uzyc musztardy z calymi nasionami gorczycy ?
Jak najbardziej może być tzw. musztarda francuska
Witaj, na zdjęciach w sloikach warzywa są zakryte . W przepisie podawałas proporcje zalewy? Bo na 3kg cukini kilo papryki i cebuli to litr zalewy nie starcza.? Poproszę o odpowiedz😀
Ja z reguły robię zalewę z dwóch porcji. W przepisie jest na 1 litr, bo łatwiej w razie potrzeby zwiększać proporcje ,tym bardziej ,że mam ogródek pod ręką więc ilości warzyw bywają różne 😉 Pozdrawiam .
Witaj, jak powinna wyglądać odpowiednia proporcja zalewy do podanych ilości warzyw? Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, z wagą i z miarką w ręku, a zalewy tej wystarczyło mi na niecałą 1/4 słoików pomimo upchania warzyw na ścisk… Nie wiem czy zatem mam zrobić 3 razy tyle tej zalewy w podanych proporcjach, czy nieco „lżejszą”, żeby przetwory nie były za mocne? Pozdrawiam
Najlepiej ,zrobić trzy porcje zalewy lub dwie w zależności od potrzeb . Rozcieńczenie jej spowoduje ,że smak może być mdły , same przetwory mogą się gorzej przechowywać . Ilość zalewy jest podana w taki sposób , żeby łatwo było ja powielać w dowolnej ilości , ponieważ trudno uchwycić właściwą jej ilość , na daną porcję warzyw , gdyż słoiki mają róży kształt i pojemność itp. Pozdrawiam 🙂
Witam, po jakim czasie cukinia jest gotowa do spożycia?
W zasadzie już po 7 dniach , można jeść , ale najsmaczniejsza jest po miesiącu , jak wszystko się przegryzie 😉 Pozdrawiam
Czy tam ma być szklanka wody, czy litr wody?? Nie ma tam błędu??
Witam. Przepis stary, dostałam kiedyś od koleżanki razem ze słoiczkiem tego cuda. Tak sprawdziłam , faktycznie wkradł się błąd 1 litr , a nie 1 szklanka już poprawiłam . Dziękuję 😉