Cukinia z chilli do słoików , przetwory
Lato dobiegło końca , powitała nas ciepła i piękna jesień . Czas zużyć resztki cukinii i innych warzyw , które jeszcze zalegają na grządkach i proszą o wykorzystanie 😉 Taka cukinia ze słoika stanowi wspaniałą bazę do różnych potraw . Można dodać podsmażoną pierś z kurczaka i powstanie sos do makaronu lub ryżu . Świetnie nada się także jako składnik warzywny do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych . No i oczywiście po dodaniu smażonej kiełbasy będzie pikantne leczo lub wieprzowiny , wtedy zmieni się w gulasz . Nieskończoność możliwości sprawia ,że przygotowuję ją co roku , a do wiosny półka w spiżarce świeci pustką 😉 Polecam szczególnie jeśli macie swoje warzywka , to zimą z rozkoszą wylejecie na patelnię lato ze słoika 😉
Składniki:
- 4-5 średniej wielkości cukinii
- 4-5 cebul
- 2 czerwone papryki grubościenne
- 6-7 strąków chilli
- 5-6 pomidorów
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
- olej do smażenia
- 1 l wody
Cukinie kropimy razem ze skórką w półksiężyce ( lub inaczej 😉 ) . Cebule obieramy , kroimy w piórka . Czosnek siekamy w drobniutkie plasterki . Pomidory spażamy ,zdejmujemy z nich skórę i kroimy w kostkę lub kroimy ze skórką . Chilli po prostu siekamy , ja zostawiam nasiona bo dodają najwięcej ognia potrawie 😉 Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni , ale nie przypiekamy , przekładamy do garnka.
Dodajemy cukinię , mieszamy , dusimy przez koło 5 minut , co jakiś czas mieszając . Dokładamy pomidory , chilli ,paprykę. Dodajemy 1 l wody , doprawiamy solą i cukrem do smaku. Mieszamy , przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do momentu aż cukinia będzie miękka ale nie rozgotowana . Na gorąco przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Tej potrawy nie trzeba dodatkowo pasteryzować , doskonale przechowuje się w komórce bez lodówki do wiosny . Smacznego !