Czekoladowe babeczki z porzeczkami, mega proste
To chyba najłatwiejszy przepis na czekoladowe babeczki z porzeczkami, jaki znam i umiem wykonać. Jednocześnie jeden z najsmaczniejszych. Prosto i przyjemnie, na koniec mega smacznie czy można chcieć więcej 😉 . Te babeczki można oczywiście dowolnie modyfikować dodając do nich swoje ulubione owoce, bakalie czy zmieniając polewę na lukier.. Polecam 😉
składniki :
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki płaskie dżemu ( najlepiej czarna porzeczka lub jagoda )
- 2 łyżki czarnego kakao
- 2 jajka, rozmiar L
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- garść obranych z szypułek, czerwonych lub białych porzeczek
polewa:
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki ciemnego kakao ( bez cukru )
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wody
dodatkowo:
- kilka gałązek porzeczek do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz porzeczek, umieść w dużej misce. Tłuszcz rozpuść i dolej do pozostałych. Zmiksuj, mikserem na gładką masę. Na koniec wsyp porzeczki, zamieszaj łyżką. Powstałą masą napełnij foremki do babeczek, tak sporo więcej niż do połowy.
Ja dałam zbyt mało i wyszły nieco niskie 😉 Wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170C. Około 35-45 minut , najlepiej sprawdzać patyczkiem ,czy ciasto dopiekło się w środku , gdyż każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Piecz bez termo obiegu . Po upieczeniu , odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Następnie składniki na polewę, umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Nie dopuść do zagotowania się. Jak wszystko się połączy w jednolitą lśniącą polewę, wyłącz gaz. Jeszcze ciepłą polewą, udekoruj babeczki. Na wierzchu każdej, połóż gałązkę porzeczek. Czekoladowe babeczki z porzeczkami, mega proste, są już gotowe! 😉 . Smacznego!