Czerstwiaczki – szybka kolacja
Czasami w domu jest dużo chleba ..tyle że czerstwego 😉 To zazwyczaj poniedziałkowy kłopocik , gdyż z weekendu ciut się nazbiera . Kur jeszcze nie mam , a do kosza wywalać nie znoszę , więc wymyśliłam czerstwiaczki. Czerstwiaczki to szybkie i bardzo smaczne zapiekanki , z czerstwego chlebka , kiełbasy i jaja , czasem cebulki lub sera ..pychotka . Moje dzieciory uwielbiają czerstwiaczki i nawet nie wiedzą , zapewne co jedzą 😉
Składniki :
- kilka kromek czerstwego chleba
- kilka plastrów masła
- jajka ( tyle sztuk , ile porcji nam potrzeba )
- kawałek sera do utarcia
- cebulka
- parę kawałków kiełbasy 0 tym razem śląska , ale może być dowolna lub szynka
- sól , pieprz do smaku
- odrobina czosnku granulowanego
- małe foremki – kokilki do zapiekania
Do każdej kokilki, wkładamy plaster masła , na dno . Następnie układamy pocięte kawałki chleba . Kawałek na spodzie , resztę dookoła – tworząc wewnątrz foremki chlebowy koszyczek . Posypujemy go delikatnie czosnkiem granulowanym i odrobinką soli . Do środka chlebowego koszyczka wkładamy zrumienioną-usmażoną, cebulkę ( może być gorąca nie przeszkadza ) , podsmażony kawałek kiełbasy i wbijamy surowe jajo . Solimy , pieprzymy i na czubku – na jaju układamy jeszcze jeden ,plaster kiełbaski i całość posypujemy startym serem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut w zależności jakie jajko lubimy , ścięte , czy luźne , im bardziej ma być wypieczone , tym dłużej trzymamy . Gotowe , teraz nieodzowny ketchup i…smacznego 😉
bardzo fajna i kreatywna propozycja 😉
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 😉