Domowa kiełbasa szynkowa z wędzoną papryką
Jakiś czas temu trafiłam w internecie na zdjęcia wędlin z szynkowaru ..no i …zakochałam się … Więc szybki zakup on-line , dzwonek do drzwi -wydarłam paczkę z rąk zaskoczonego kuriera i pogalopowałam do kuchni robić domowe pyszności . Pomysłów miałam tysiące i niestety 998 musi poczekać na później , bo udało mi się zrealizować na razie 2 . Oto jeden z nich -pierwszy ,więc duma mnie rozpiera .. 😉
Zapotrzebowanie na szynkowar o pojemności 1,6 l :
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości 2 łyżki słodkiej ,mielonej papryki wędzonej 15 g soli peklowej 1,5 łyżeczki żelatyny, 0,5 l wody, 1 łyżeczka cukru pudru
Szynkę pokroić w kawałki, wycinając ścięgna i żyłki , każdy, mocno rozbić tłuczkiem , żeby naruszyć strukturę mięsa -wtedy ładnie się połączą i wędlinka się nam nie rozpadnie . Włożyć do miski zalać wodą i zasypać solą peklową-wymieszać .Wstawić do lodówki na 24 godziny , po tym czasie zlać nadmiar wody , dodać paprykę i żelatynę , wymieszać . Do szynkowaru włożyć woreczek . Mięso układać w woreczku ciasno dociskając , żeby nie było powietrza . Zamknąć szybkowar i umieścić na ściereczce, w dużym garnku z gotującą się wodą -pilnując aby woda, była o 2 cm niżej, niż pokrywa szybkowaru , włożyć termometr w mięso i pilnować , żeby temperatura utrzymywała się w granicach 80 C wewnątrz mięsa . Gotować – parzyć ,przez 2 godziny -po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić do ostygnięcia .
Następnie wyjąć z garnka i wstawić na 10 godzin do lodówki , żeby mięso stężało . Po upływie tego czasu otwieramy szynkowar i wyjmujemy gotową do krojenia szynkową ..Smacznego ! Jest naprawdę grzechu warta ,zdrowa i wiemy co jemy ,bo jest w niej tylko to, co sami dodaliśmy , a nie to co producentowi wpadło przypadkiem celowym lub przypadkowym .. 😉
Domowa wędlina najsmaczniejsza a ta wygląda na przepyszną …oj zjadłabym bułeczkę z masełkiem i taką kiełbaską
Pozdrawiam )
Uważam, że wielką sztuką kulinarną jest robić dobre mięsa. Ja tego nie potrafię, dlatego podwójnie podziwiam tych, którzy to umieją :)) Wygląda bardzo smacznie 🙂
Bardzo mi się podoba ten przepis i zrobię,gdy tylko dostanę odpowiedni kawałek mięsa,ale niektórych wskazówek nie rozumiem.
W przepisie jest 15 dekagramów (dg) peklosoli, a nie powinno być 15 gramów?
Temperatura mięsa przez 2 godziny podczas parzenia ma mieć 80 stopni,czy wody?
Masz zupełną rację powinno być g , a nie dg , już poprawiam babola 😉 Co do temperatury to chodzi o temp.wody , żeby się nie gotowała tylko parzyła 😉
Dziękuję. Zawsze robiłam suchą marynatę i dawałam mniej soli.Myślałam,że do mokrej może trzeba dawać więcej soli.
szynka piekna 🙂 w przepisie jest cały czas „szybkowar”, przejezyczenie rozumiem ? 🙂 szukam przepisu do szybkowaru i dlatego zwrociłam uwage 🙂
Witam . Niestety edytor tekstu poprawił mi szynkowar na szybkowar , chyba stwierdził że czegoś takiego nie ma 😉 Można spróbować i w szybkowarze , tylko trzeba by zostawić w nim do wystygnięcia ,żeby się nie rozpadła . Pozdrawiam 😉