Domowa kiełbasa szynkowa z wędzoną papryką

Rate this post

Domowa kiełbasa szynkowa z wędzoną papryką

Jakiś czas temu trafiłam w internecie na zdjęcia wędlin z szynkowaru ..no i …zakochałam się … Więc szybki zakup on-line , dzwonek do drzwi -wydarłam paczkę z rąk zaskoczonego kuriera i pogalopowałam do kuchni robić domowe pyszności . Pomysłów miałam  tysiące i niestety 998 musi poczekać na później , bo udało mi się zrealizować na razie 2 . Oto jeden z nich -pierwszy ,więc duma mnie rozpiera .. 😉

IMG_0024 (640x427)

Zapotrzebowanie na szynkowar o pojemności 1,6 l :

1,5 kg szynki wieprzowej bez kości                                                                                                            2 łyżki słodkiej ,mielonej papryki wędzonej                                                                                           15 g soli peklowej                                                                                                                                       1,5 łyżeczki żelatyny, 0,5 l wody, 1 łyżeczka cukru pudru

IMG_9996 (640x427)

Szynkę pokroić w kawałki, wycinając ścięgna i żyłki  , każdy, mocno rozbić tłuczkiem , żeby naruszyć strukturę mięsa -wtedy ładnie się połączą i wędlinka się nam nie rozpadnie . Włożyć do miski zalać wodą i zasypać solą peklową-wymieszać .Wstawić do lodówki na 24 godziny , po tym czasie zlać nadmiar wody , dodać paprykę i żelatynę , wymieszać . Do szynkowaru włożyć woreczek . Mięso układać w woreczku ciasno dociskając , żeby nie było powietrza . Zamknąć szybkowar i umieścić na ściereczce, w dużym garnku z gotującą się wodą -pilnując aby woda, była o 2 cm niżej, niż pokrywa szybkowaru  , włożyć termometr w mięso i pilnować , żeby temperatura utrzymywała się w granicach 80 C wewnątrz mięsa . Gotować – parzyć ,przez 2 godziny -po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić do ostygnięcia .

IMG_0007 (640x427)

Następnie wyjąć z garnka i wstawić na 10 godzin do lodówki , żeby mięso stężało . Po upływie tego czasu otwieramy szynkowar i wyjmujemy gotową do krojenia szynkową ..Smacznego ! Jest naprawdę grzechu warta ,zdrowa i wiemy co jemy ,bo jest w niej tylko to, co sami dodaliśmy , a nie to co producentowi wpadło przypadkiem celowym lub przypadkowym .. 😉

IMG_0017 (640x427)

 

7 thoughts on “Domowa kiełbasa szynkowa z wędzoną papryką”

  1. Uważam, że wielką sztuką kulinarną jest robić dobre mięsa. Ja tego nie potrafię, dlatego podwójnie podziwiam tych, którzy to umieją :)) Wygląda bardzo smacznie 🙂

  2. Bardzo mi się podoba ten przepis i zrobię,gdy tylko dostanę odpowiedni kawałek mięsa,ale niektórych wskazówek nie rozumiem.
    W przepisie jest 15 dekagramów (dg) peklosoli, a nie powinno być 15 gramów?
    Temperatura mięsa przez 2 godziny podczas parzenia ma mieć 80 stopni,czy wody?

    1. Masz zupełną rację powinno być g , a nie dg , już poprawiam babola 😉 Co do temperatury to chodzi o temp.wody , żeby się nie gotowała tylko parzyła 😉

      1. Dziękuję. Zawsze robiłam suchą marynatę i dawałam mniej soli.Myślałam,że do mokrej może trzeba dawać więcej soli.

  3. szynka piekna 🙂 w przepisie jest cały czas „szybkowar”, przejezyczenie rozumiem ? 🙂 szukam przepisu do szybkowaru i dlatego zwrociłam uwage 🙂

    1. Witam . Niestety edytor tekstu poprawił mi szynkowar na szybkowar , chyba stwierdził że czegoś takiego nie ma 😉 Można spróbować i w szybkowarze , tylko trzeba by zostawić w nim do wystygnięcia ,żeby się nie rozpadła . Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *