„Domowa ” surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty to taki obowiązkowy element obiadu . Musi choć raz lub dwa, pojawić się na stole w tygodniu . Zwłaszcza teraz , kiedy nie brakuje w sklepach smakowitej młodej kapusty , na tą z własnej uprawy przyjdzie nam jeszcze troszkę poczekać ale warto 🙂 Uwielbiam taką surówkę , ta która Wam dziś polecam jest jednym z naszych domowych tradycyjnych receptur . Prosta , pyszna i bardzo zdrowa , dokładnie z tego co rośnie na grządkach w ogródku 😉 Choć tym razem niestety produkty jeszcze nie własnej uprawy , ale też bardzo świeże i smaczne 😉
składniki :
- 1 mała główka młodej kapusty lub 1/2 dużej
- 1 duża ,młoda marchewka
sos :
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki miodu
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól do smaku
Kapustę szatkujemy drobno , przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem . Po upływie dwóch minut odcedzamy . Ten zabieg zmiękcza kapustę i nadaje jej specyficzną teksturę . Zostawiamy do ostygnięcia . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy do kapusty . Składniki z listy sos , łączymy ze sobą . Wlewamy do kapusty , mieszamy dokładnie , aż do połączenia . Odstawiamy na około 20 minut , ponownie mieszamy i można serwować . Doskonała jako dodatek do obiadu , szczególnie do dań rybnych 😉 Smacznego !
pyszna i taka zdrowa:)