Domowy koncentrat pomidorowy
Pomidory obrodziły i zalały mnie pomidorową falą , nie są już najpiękniejsze, więc coś trzeba z nimi robić .. Ketchup nie ma wzięcia , ale wymyśliłam ,że świetnie przydadzą się w formie koncentratu zimą do zupy ,czy innych potraw . No i w słoiczku będzie 100 % pomidorów , a nie 30 % jak na koncentratach ,które oferują nam sklepy ..Więc do dzieła 😉
Dowolna ilość zebranych bardzo dojrzałych pomidorów ( ja brałam nawet żółte ) sól – szczypta
Pomidory sparzyć wrzątkiem , żeby łatwiej usunąć skórkę i obieramy . Miksujemy blenderem lub mikserem do koktajli . Tak otrzymaną masę, przelewamy do garnka -koniecznie takiego który nie przypala ,bo będziemy długo gotować ,a pod koniec koncentrat robi się bardzo gęsty . Zagotowujemy , następnie przecieramy przez drobne metalowe sitko ,żeby pozbyć się ziarenek i innych nie chcianych cząstek , ale zachować jak najwięcej miąższu . Uzyskana czystą jakby zupkę , przelewamy do garnka i gotujemy ..,gotujemy.. aż zacznie porządnie gęstnieć tak jak koncentrat powinien gęsty byc 😉 Leciutko solimy i na gorąco wlewamy do słoików . Odwracamy dnem do góry do wystygnięcia . I mamy pyszny 100 % koncentrat pomidorowy 😉