Domowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu
Susz z porem , to świetna sprawa , zawsze jest pod ręką , pasuje do wszystkiego , do ryb ,, sosów ,zup i mięsa . No, może do deserów, to bym go nie dodawała 😉 Generalnie jest genialny , nadaje dużo smaku już niewielką ilością , a gotowana kasza z jego domieszką , to po prostu poezja . Zachęcam niezmiennie do włożenia odrobiny cierpliwości ,w przygotowanie własnych przypraw , pracy nie jest znowu tak wiele , a satysfakcja i pożytek ogromy . Wiadomo liczy się zdrowie , a co siedzi w słoiku z przyprawą , każdy kto ją zrobił Ci powie 😉 Na torebkach sklepowych też jest opis , a w zasadzie tablica Mendelejewa – chemii można się uczyć , więc chyba warto ? Zdecydujcie sami 😉
Składniki :
- 3 duże pory , razem z zieloną częścią
- 4 cebule
- 5 marchewek – dużych
- 5 dużych , korzeni pietruszki
- 1 seler korzeniowy – duży
- 1 czubata łyżka soli
Pory ( razem z zieloną częścią ) i cebulę kroimy w krążki , takie , żeby nie przepadały , przez kratki suszarki . Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce , gdyż łatwiej schną . Suszymy w suszarce do warzyw lub w piekarniku . Czas suszenia to około 8 -10 godzin ( suszarka ) w zależności od soczystości warzyw , im więcej mają soku , tym wolniej schną . Po wysuszeniu , mielimy warzywa w młynku do kawy , dość grubo , żeby przyprawa była wyrazista , a nie pylasta . Dodajemy sól , mieszamy i przekładamy do słoików . Zakręcamy . Przechowują się na pewno przez rok – dłużej nigdy nie wytrzymały bo je wcześniej , zużyliśmy do gotowania 😉 Przyprawa porowa gotowa . Smacznego !