Dorsz z sosem porowym
Piątkowy obiad , to już jakoś zazwyczaj tradycyjnie rybnie lub po prostu lekko . Jest to też po części spowodowane tym ,że po całym tygodniu gotowania , ma się ochotę rzucić wszystko i uciec . Niestety obiad wisi jak topór ,kata nad głową i trzeba go zmęczyć .. Dorsz z sosem porowym, jest bardzo prosty w obsłudze , a sam sos ,także nie przysparza kłopotów , nie zagęszczany mąka , jest dość dietetyczny w porównaniu z innymi sosami . Polecam , to naprawdę smaczny i prosty posiłek 😉
Składniki :
- 0,5 kg dorsza ( użyłam mrożonego )
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- sól,pieprz do smaku
- 1/2 cytryny ( sok )
sos :
- 2 duże pory – konkretnie same białe końcówki
- 1 porządna łyżka masła
- 1/2 płaskiej ,oszczędnej łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku-mały
- mały kieliszek ( 50 ml ) słodkiej śmietanki
- sól , pieprz biały do smaku
- 0,5 szklanki wody
Dorsza rozmrażamy jeśli mamy mrożonego , płukamy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym , skrapiamy sokiem z cytryny , solimy , odstawiamy . Pory – koniecznie tylko białą część ( gdyż ma zdecydowanie łagodniejszy smak ) , kroimy w kawałki i wrzucamy do rondelka na rozgrzane masło . Solimy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek i dusimy na małym ogniu około 15 minut ( w razie potrzeby można dolać 0,5 szklanki wody, żeby się nie przypalało i nie smażyło ) Po tym czasie , pory powinny się już rozgotować , teraz wystarczy zmiksować je blenderem na gładką masę , dolać śmietankę , doprawić pieprzem i gotowe . Gdyby sos wyszedł nam zbyt gęsty można go lekko rozrzedzić dodatkową dawki śmietanki lub wody . Teraz czas na dorsza . Przygotowane wcześniej kawałki obtaczamy w roztrzepanym jajku i mieszance mąki z bułką tartą ( jak schabowe 😉 ) . Smażymy na złoty kolor ,na dobrze rozgrzanej patelni . Wykładamy na talerze , polewamy sosem porowym i gotowe . Doskonale smakują z surówką ze świeżej marchewki i pure ziemniaczanym . Smacznego 🙂