Duszona cukinia z bazylią
Proste dania , mają to do siebie ,że najlepiej smakują przyrządzone ze świeżych produktów z własnego ogrodu . Młodziutkie cukinie , których teraz już nie brakuje pod ręką , połączone ze świeżutką , ciętą na bieżąco bazylią ..mniam 😉 Szkoda ,że pomidory z puszki , ale cóż u mnie dopiero zielone ( jak ja ze złości 😉 ) , a zaczerwienią się pewnie dopiero za tydzień lub dwa ( jak im złości przejdą i poczują się głupio 😉 ) . Cukinia , to wspaniałe i pyszne warzywo , polecam w tej formie , potrawa jest lekka i smakowita .
Składniki :
- 2 młodziutkie , smukłe cukinie ( takie po około 20 cm -chude )
- 1 średniej wielkości cebula , najlepiej biała
- 1 puszka pomidorów
- garść świeżych listków bazylii
- 1 łyżka miodu ( lub łyżeczka cukru )
- 3 ząbki czosnku
- sól , ostra papryka do smaku
Cukinię, kroimy w dość duże kawałki , razem ze skórką ( trzeba dokładnie umyć ) . Cebulkę siekamy . Na gorącym oleju ( łyżka ) , podsmażamy cukinię z cebulką , do momentu , aż zaczną łapać rumieńce , dokładamy obrane , zmiażdżone ząbki czosnku ( ja rozgniatam rączką od noża , aż się rozpaćkają – mają wtedy, więcej smaku, niż z wyciskarki ) .Podsmażamy jeszcze chwilkę , żeby czosnek uwolnił cały swój aromat , dodajemy miód , pomidory z puszki ( pokrojone , ja kupuję już w kawałkach ) , sól , paprykę ostrą i smażymy na dużym ogniu , ciągle mieszając , do momentu aż sok z pomidorów się zredukuje i utworzy gęsty sos . Wyłączamy gaz , wsypujemy posiekaną bazylię , mieszamy i od razu podajemy . Doskonałe z chrupiącymi tostami lub jako dodatek do kotletów ziemniaczanych , jak w moim przypadku ( na zdjęciu ) 😉 Smacznego !
Fajny pomysł na letni obiad!