Duszona młoda kapusta w sosie koperkowym
Młoda kapusta to rarytas , mogę ją wcinać w każdej ilości i postaci . Domownicy też nie marudzą jak ląduje na stole , szczególnie ta w sosie śmietanowo koperkowym jest po prostu przepyszna . Tak więc dzisiaj króliczy obiad , czyli kapustka ;)
Składniki :
- 1 główka młodej kapusty ( największa jaką wypatrzymy 😉 )
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka rosołowa – warzywna
- sól , pieprz do smaku
- słodka śmietana 100 ml
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Kapustę oczyszczamy , kroimy na połowę , wycinamy głąby i resztę siekamy drobno w cienkie paski . W głębokiej patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy na nie kapustę , solimy i chwilkę podsmażamy – blanszujemy , jak zacznie mięknąć , dodajemy pokruszoną kostkę rosołową , wyciśnięty praską czosnek , przykrywamy pokrywką i dusimy mieszając od czasu do czasu przez około 10 minut . Po tym czasie dorzucamy posiekany koperek i dodajemy cały czas mieszając, śmietanę zmieszaną z mąką , doprawiamy pieprzem . Gotowe , może być samodzielnym daniem lub ciekawą przystawką . Smacznego 😉