Duszone żeberka po polsku
Duszone żeberka to nasz polski klasyk taki jak schabowy czy bigos 😉 Kto ich nie zna i nie lubi . Oczywiście żeberka możesz przyrządzić na tysiąc różnych sposobów ale i tak w końcu wrócisz do tego domowego – duszonego 😉 Prosty, smaczny przepis, który możesz przygotować wcześniej i odgrzać w dogodnym momencie. Idealne do ziemniaczków, surówki z kiszonej kapusty czy buraczków. Taki zdrowy, domowy, polski obiadek dla całej rodzinki 😉
składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 5-6 suszonych grzybków ( dowolnego gatunku, u mnie podgrzybki 😉 )
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz czarny do smaku
dodatkowo
- smalec do smażenia
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
Żeberka oczyść ze zbędnych elementów 😉 Pokrój na dowolne kawałki, takie jakie lubisz. Na patelni rozpuść smalec. Podsmaż żeberka na mocno brązowy kolor z obu stron. Przełóż do naczynia w którym będziesz je dusić. Na patelnię na której smażyłeś żeberka, wlej szklankę wody i doprowadź do wrzenia. Zamieszaj i przelej jej zawartość do żeberek 😉 Dodaj pokruszone suszone grzyby, ziele angielskie, kminek, liść laurowy i wyciśnięty praską czosnek.
Zalej wodą tak, żeby żeberka były zanurzone do połowy. Dopraw miodem, solą do smaku. Nakryj pokrywką i duś na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie zagęść sos, mąką ziemniaczaną, rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji. Wyłącz gaz i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Serwuj na gorąco z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Lub w inny, dowolny, lubiany przez Ciebie sposób 😉 Smacznego!