Duszone żeberka po polsku

5/5 - (11 votes)

Duszone żeberka po polsku

Duszone żeberka to nasz polski klasyk taki jak schabowy czy bigos 😉 Kto ich nie zna i nie lubi . Oczywiście żeberka możesz przyrządzić na tysiąc różnych sposobów ale i tak w końcu wrócisz do tego domowego – duszonego 😉 Prosty, smaczny przepis, który możesz przygotować wcześniej i odgrzać w dogodnym momencie. Idealne do ziemniaczków, surówki z kiszonej kapusty czy buraczków. Taki zdrowy, domowy, polski obiadek dla całej rodzinki 😉

składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 5-6 suszonych grzybków ( dowolnego gatunku, u mnie podgrzybki 😉 )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz czarny do smaku

dodatkowo

  • smalec do smażenia
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu



Żeberka oczyść ze zbędnych elementów 😉 Pokrój na dowolne kawałki, takie jakie lubisz. Na patelni rozpuść smalec. Podsmaż żeberka na mocno brązowy kolor z obu stron. Przełóż do naczynia w którym będziesz je dusić. Na patelnię na której smażyłeś żeberka, wlej szklankę wody i doprowadź do wrzenia. Zamieszaj i przelej jej zawartość do żeberek 😉 Dodaj pokruszone suszone grzyby, ziele angielskie, kminek, liść laurowy i wyciśnięty praską czosnek.

Zalej wodą tak, żeby żeberka były zanurzone do połowy. Dopraw miodem, solą do smaku. Nakryj pokrywką i duś na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie zagęść sos, mąką ziemniaczaną, rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji. Wyłącz gaz i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Serwuj na gorąco z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Lub w inny, dowolny, lubiany przez Ciebie sposób 😉 Smacznego!

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *