Dżem z czereśni z cynamonem,tradycyjny
Dżem z czereśni z nutką cynamonu , to naprawdę poezja w słoiku 😉 Czereśnie dopisały ,więc można w tym roku, zrobić małe ,co nieco , na chłodne, zimowe dni . Wspaniale mieć takie pachnące latem cuda , zamknięte w słoiczkach . Można , potem siedzieć z kubkiem gorącego mleka , opatulonym w kocyk , przed kominkiem z kanapką posmarowaną , kawałkiem lata .. 😉 No dobra , ale puki co jest lato i czas zabrać się do roboty .. inaczej zimą nie będzie tak urokliwie , bo kupne dżemy to już nie to samo 😉
Składniki na 10 l garnek :
- 3/4 garnka o pojemności 10 l , wydrylowanych z pestek ,czereśni
- 2,5 kg cukru
- sok z jednej cytryny -dużej
- 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu
xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl
Wydrylowane czereśnie , umieszczamy w garnku o pojemności 10 l , tak żeby wsad zajmował ,więcej niż połowę garnka . Zasypujemy 2,5 kg cukru , mieszamy , odstawiamy na dwie godziny ,żeby czereśnie puściły sok , wtedy dżem, nie będzie się przypalać ,no i nie trzeba dolewać wody 😉 Po tym czasie, stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy aż zrobi się zupa , wtedy , dodajemy kwasek , cynamon , mieszamy . Dalej gotujemy , tym razem do czasu ,aż nadmiar soku odparuje , a dżem ,pięknie się zagęści . Trzeba tylko pamiętać o mieszaniu , bo pod koniec łatwo się przypala . Na gorąco rozlewamy do słoików , zamykamy,odstawiamy do góry nogami , na ręczniku . Po ostygnięciu słoików , odwracamy je do normalnej pozycji , wstawiamy do spiżarni , gdzie mogą stać ,nawet dwa lata 😉 Smacznego !