Efekciarska , paella z kurczakiem
Paella , to super sprawa , pyszna , szybka w przygotowaniu , a do tego bardzo efektowna . Bynajmniej , coś tam trzeba , przy niej zrobić , ale to takie , kulinarne minimum ,że szkoda , straszyć 🙂 Za to efekt, przy stole , murowany , mało kto ,oprze się takiemu daniu , szczególnie na przyjęciu ze znajomymi .. 😉 Dodatkowo , warto wiedzieć , że przywędrowała do nas z Hiszpanii , gdzie jest jedną z najbardziej popularnych i rozpoznawalnych dań , tego kraju . Paella , występuje w najróżniejszych odsłonach , ważne ,żeby zawierała ryż i była kolorowa , gorąca , jak Hiszpania 😉 Reszta , to już kwestia smaku , lub tradycji domostwa 😉
Składniki na patelnię do paelli 24 cm średnicy ( 5 porcji ) :
kurczak :
- 5 pałek z kurczaka
- sól do smaku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska ,łyżka mielonej papryki , ostrej lub słodkiej , to już zależy od upodobań ( osobiście ,używam ostrej 😉 )
- 1 łyżka oliwy z oliwek
pozostałe :
- niepełna szklanka ryżu arborio ( lub inny o okrągłych ziarnach jak do risotto , czy sushi )
- 1 szklanka mrożonego , zielonego groszku
- 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej
- 1 czerwona , papryka szpiczasta np Ramiro
- 1 cebula biała , dość duża
- 1 strąk, świeżego żółtego i czerwonego chilli i kilka gałązek pietruszki do przybrania ( nie koniecznie ;))
- 2 szklanki bulionu drobiowego ( rosołu lub z kostki bulionowej )
- 1 szklanka, gęstego , soku pomidorowego
- 1 szklanka białego wina , półsłodkiego
- szczypta szafranu
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 2 duże ząbki czosnku , wyciśnięte praską
- 1 płaska łyżka wędzonej , słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Pałki z kurczaka , myjemy , oczyszczamy , suszymy, ręcznikiem papierowym , nacieramy oliwą i pozostałymi przyprawami , wkładamy do nagrzanego piekarnika .Pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 180 C .Na dużej patelni do paelli ( może być, też zwykła o nieco, wyższych brzegach ) rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej , na złoty kolor , posiekaną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , następnie ,dodajemy, pokrojoną w kostkę , paprykę i ryż , jeszcze przez minutę obsmażamy , następnie, zalewamy winem , sypiemy szafranem . Pozwalamy odparować i wchłonąć wino , w momencie , kiedy już , go prawie nie będzie , zalewamy wszystko bulionem i sokiem pomidorowym , doprawiamy, pozostałymi przyprawami , wsypujemy kukurydzę, mrożony groszek , doprowadzamy do wrzenia .
Gotujemy około 12 minut bez mieszania , po tym czasie , delikatnie mieszamy , a na końcu układamy pałki z kurczaka , w ładny krąg . Zmniejszamy gaz , nakrywamy folią aluminiową i pozwalamy , aby paella mogła, wchłonąć całość płynów , bez mieszania , przez około 5 – 6 minut . To , trochę , takie działanie z intuicją , trzeba sprawdzić , żeby dno się nie przypaliło , można delikatnie podlać dodatkową, dawką bulionu, jeśli zbyt szybko się wchłonął . Nie powinna być, zbyt sucha – odparowana , raczej lekko wilgotna . Paellę podajemy , udekorowaną siekanym, żółtym i czerwonym chilli ,oraz pietruszką , co dodatkowo, podnosi estetykę potrawy , a także ,nadaje pikanterii daniu 😉 Stawiamy na stole, razem z patelnią , bo tak wygląda , najbardziej efekciarsko i apetycznie .. 😉 Smacznego !
Uwielbiam to danie 🙂 mógłbym to jeść bardzo często hehe