Ekskluzywny buraczek 😉
Buraczki o tej porze roku rządzą jak zawsze mojej kuchni . Domownicy je uwielbiają więc tym bardziej zapraszam je na obiad . Żeby nie wiało nudą czasami robię z nich jakieś ciekawsze danie niż tylko tarte czy zasmażane . Ekskluzywny buraczek , to prawdziwa uczta dla podniebienia , faszerowany fetą , miodem , serwowany z chrupiącymi kawałeczkami pikantnego bekonu.. Mniam 😉 Polecam jako pyszną i ciekawą przystawkę do obiadu lub na imprezie .
Składniki na 4 osoby :
- 4 średniej wielkości buraczki
- 1/2 kostki fety
- 4 łyżeczki miodu
- kilka plastrów boczku wędzonego
- chilli mielone
- 2 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka kremu z octu balsamicznego ciemnego
- sól ,pieprz czarny do smaku
- koperek do dekoracji
Buraczki myjemy , zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku . Jak już będą miękkie ( łatwo sprawdzić nakłuwając wykałaczką ) , wyciągamy , studzimy i obieramy . Kroimy na grube krążki . W każdym krążku robimy otwór ( jak na zdjęciu ), podsmażamy z obu stron na patelni i układamy na talerzyku . Wydrążone środki siekamy drobno , mieszamy z pokruszoną fetą , orzechami ,krem balsamiczny , miodem i pieprzem .
Nakładamy na każdy krążek mały kopiec farszu . Boczek kroimy w paski szerokości około 1,5-2 cm , posypujemy chilli i wytapiamy w piekarniku na papierze do pieczenia lub folii , do momentu aż zrobią się chrupiące . Dekorujemy boczkiem naszego ekskluzywnego buraczka , dodając listek kopru i serwujemy . Podajemy w temperaturze pokojowej 😉 Smacznego !