„Ekspresowa ” pasta jajeczna
Pasta jajeczna , to najszybszy i najprostszy sposób na śniadanie . Jest doskonała ,aksamitna , smakuje każdemu kto lubi jajka 😉 Wykonanie jej , to w zasadzie czas gotowania jajek . Przepis stary jak świat , ale wciąż dobry , tym bardziej ,że czasami ma się dość , wędlin , serów i dżemów , no a to coś zupełnie innego 😉 Wariantów takiej pasty jest mnóstwo , wystarczy dodać koperek , rzodkiewkę lub szczypiorek i mamy kolejną , nową pastę 😉 Wiem ,że można kupić gotowca w sklepach , ale polecam jednak zrobić samemu , smak nieporównywalnie lepszy a skład na pewno prostszy i zdrowszy .
Składniki :
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 1-1,5 czubatej łyżki majonezu ( zależy jaką lubicie , bardziej kremowa- smarowna , to więcej , bardziej „zwarta ” mniej 😉 )
- 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
Jajka wkładamy do miski , doprawiamy solą , pieprzem , gałką . Dodajemy majonez i miksujemy blenderem na gładką pastę . Koniec , już gotowe 😉 Smakuje doskonale z każdym sosem np. tatarskim , na grzankach , kanapkach . Można ,również używać zamiast masła pod wędlinę , czy ser 😉 Lubię takie prościutkie przepisy z małą ilością składników ..nieprzekombinowane 😉 Smacznego !
Proste przepisy są najlepsze! Robię pastę dokładnie w ten sam sposób:)