Empanadas , chrupiące pierożki
Empanadas to popularne w wielu krajach chrupiące pierożki . Jada się je między innymi w Argentynie , Kubie, na Dominikanie w Meksyku a także Hiszpanii . Różnią się nieco ciastem , farszem i sposobem przygotowania . Empanadas mogą być smażone lub pieczone . Moja wersja jest smażona z farszem z kurczaka i pieczarek , najbliżej im chyba do wersji meksykańskiej 😉 Cóż takie malutkie pierożki , a takie światowe 😉 Polecam są naprawdę pyszne i wcale nie trudniejsze niż nasze krajowe 😉
Składniki :
ciasto :
- 2 szklanki mąki pszennej
- gorąca woda
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
farsz :
- 2 szklanki mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka , bez kości
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 pieczarek
- 2 papryczki jalapeno , czerwona i zielona
- 150 ml słodkiej gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- sól , pieprz do smaku
dodatkowo
- olej rzepakowy do smażenia
Mąkę , olej , sól umieszczamy w maszynie do wyrabiania . Zaczynamy wyrabiać ciasto , dolewając tyle wrzątku , żeby powstało gładkie , sprężyste ciasto . Odstawiamy do przestygnięcia . Mięso z kurczaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia . Na patelni podsmażamy siekaną drobniutko cebulę i wyciśnięty praską czosnek . Jak nabiorą złocistego koloru , dodajemy zmielonego kurczaka i nadal smażymy . Jak już farsz będzie pachniał smakowicie , czyli zostanie przesmażony , wlewamy śmietanę , mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem .
Odstawiamy do przestygnięcia . Na drugiej patelni , również na maśle , smażymy pokrojone pieczarki i papryczki jalapeno . Ciasto na pierożki rozwałkowujemy cienko , wycinamy okrągłe kawałki i na każdym umieszczamy farsz , pieczarki z jalapeno . Sklejamy w zgrabne pierogi . Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju , aż zrobią się złociste i chrupiące . Podajemy na gorąco , po uprzednim odsączeniu na papierowym ręczniku . Doskonałe z salsą pomidorową i dipami . Smacznego !