Fasolowe de volaille
Pyszna , wegetariańska kopia klasycznego de volaille . Zamiast mięsa jest tu rozgnieciona kolorowa fasola , środek to klasyk czyli masło z czosnkiem i pietruszką 😉 Czy jest to lepsza , czy gorsza wersja musicie sami ocenić , ja powiem że jest całkowicie inna . Mi bardzo smakowały te wegetariańskie de volaille , moim mężczyznom już mniej .. Cóż faceci lubią mięso 😉 Ale nikt nie zostawił resztek , a jak coś im nie smakuje to potrafią odsunąć na bok talerza , bez względu na to ile czasu zmarnowałam na to w kuchni . To danie znajdzie swoich zwolenników , nie tylko wśród osób na diecie bezmięsnej , bo ono jest po prostu smaczne .
Składniki :
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula średniej wielkości
- trochę świeżego tymianku lub suszonego , ilość dowolna
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej i 1 szklanka bułki tartej do obtaczania kotletów
- sól , pieprz do smaku
farsz :
- 1/2 kostki masła
- natka pietruszki ( 1 łyżeczka siekanej )
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól , pieprz do smaku
Masło zostawiamy na wierzchu ,żeby zrobiło się miękkie . Dodajemy do niego pietruszkę , czosnek ,sól, pieprz do smaku i zagniatamy na gładką masę . Formujemy kostkę i wkładamy do lodówki żeby stwardniało . Cebule siekamy i rumienimy na patelni . Fasolę odcedzamy z zalewy , obie puszki . Przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na papkę . Dodajemy jedno jajko , bułkę tartą – dwie łyżki , podsmażona i ostudzoną cebulę , tymianek , sól , pieprz do smaku i wyrabiamy .
Nabieramy łyżką porcję fasolowej masy, umieszczamy w środku kawałek masła , formujemy kotlety i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Schładzamy w lodówce przez 30 minut . Po tym czasie smażymy na złoto w głębokim tłuszczu . Serwujemy na gorąco . Jak w prawdziwym de volaille , masło powinno wypływać ze środka po przekrojeniu 😉 Smacznego !