Flądra po młynarsku

5/5 - (7 votes)

Flądra po młynarsku

Flądra , przynajmniej u mnie w domu uchodzi za całkiem niezłą rybę , myślę ,że zawdzięcza to minimalnej ilości ości 😉 Smażona z patelni , już się chwilowo przejadła ,więc szukałam nowych inspiracji no i wymyśliłam malutki eksperyment z boczusiem , śmietanką i koperkiem .Szczerze powiem ,że dawno mi tak nie smakowała jak ta , wyszła delikatna i pełna smaku ,a chrupiące kawałeczki boczku doskonale zgrywały się z miękkim mięskiem ryby .. 😉 Nawet kot nie grymasił, a on jeden w naszej rodzinie,  nie jest amatorem ryb 😉 Proste ,bezobsługowe danie -polecam

flądra po młynarsku

Składniki:

  • 4 szt małych fląder (kupuję czyszczone z lenistwa -nie lubię patroszyć ryb 😉 )
  • kawałek wędzonego boczku – gruby plaster
  • 1/2 pęczka koperku (ewentualnie 2 łyżeczki suszonego )
  • 6 plasterków masła
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1/2 łyżeczka mąki
  • sól , pieprz do smaku
  • 1/2 cytryny

IMG_1326IMG_1328

Ryby płukamy i oczyszczamy ,jeśli kupiliśmy całe , patroszymy i odcinamy głowy . Nacieramy solą i odstawiamy . Śmietankę mieszamy z mąką , posiekanym świeżym koperkiem lub suszonym , solą ,pieprzem i 150 ml wody  . Boczek kroimy w kostkę .



Blaszkę do pieczenia wykładamy plastrami masła i układamy na nich rybę , posypujemy ją krojonym boczkiem i zalewamy naszą wcześniej przygotowaną śmietanką z dodatkami . Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 170 C . Gotowe , rybę po wyjęciu z piekarnika skrapiamy sokiem z cytryny i możemy podawać -polecam do niej chlebek czosnkowy 😉

IMG_1329IMG_1330

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *