Fougasse, prowansalski chleb
Fougasse, prowansalski chleb, pierwszy raz upiekłam do francuskiej potrawy „Coq au vin”, czyli domowego kurczaka w własnej produkcji winie 😉 Moje chłopaki uwielbiają tą potrawę, chleb stanowił świetny dodatek. Można było odłamywać kawałki i moczyć w pysznym sosie. Dodatek ziół w Fougasse dodatkowo podkręca smaki 😉 Proste pieczywo, które w Prowansji było pierwotnie testerem nagrzania pieca. Piekło się je przed włożeniem właściwych bochenków. Trochę historii, dużo tradycji i mnóstwo smaku, to właśnie Fougrasse.
Składniki:
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 2 opakowania suchych, drożdży, (2 x 7 g lub 2,5 łyżeczki)
- 4 szklanki mąki pszennej (500 g)
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
- gruba sól do posypania
Do maszyny do wyrabiania chleba, wsypujemy mąkę, zioła, czosnek, dodajemy sól, cukier, oliwę i suszone drożdże. Włączamy i wlewamy ciepłą wodę. Po wyrobieniu dzielimy na mniejsze części, jeśli ma być kilka mniejszych Fouggase. Lub zostawiamy w jednym kawałku jeśli chcemy upiec duży. Każdy kawałek rozciągamy rękami, nacinamy i palcami poszerzamy otwory.
Tradycyjny prowansalski Fouggase ma kształt liścia, mi osobiście przypominają nieco liście Monstery dziurawej 😉 Smarujemy oliwą, sypiemy grubą solą, zostawiamy 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy w nagrzanym do 220 C bez termoobiegu, grzałki góra i dół. Jak wierzch się zrumieni, chlebki są gotowe. Super smakują z „Coq au vin” lub innym mięsem w sosie 😉 Smacznego!