Frytki z kurczaka w prażonej cebulce
Pyszne frytki z kurczaka w jeszcze, smaczniejszej prażonej cebulce. Wiem może i prażona cebulka nie jest zbyt zdrowa, ale nikt nie każe Ci jeść jej codziennie 😉 Raz na jakiś czas warto zrobić takie frytki, są na pewno lepsze niż jakiekolwiek gotowce ze sklepu. Robi się je szybki , a każdy dzieciak chętnie po nie sięgnie 😉 Są też idealną przekąska na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi , jeśli zrobisz je cienkie to będą bardzo chrupiące i świetne do dipów 😉 Smakują i na zimno i na gorąco .
składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1/2 szklanki prażonej cebulki
- 1/2 szklanki panierki panko lub bułki tartej, ale z panko będą bardziej chrupiące, bardziej delikatne
- 1 jajko
- 3 łyżki słodkiego sou chilli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól i chilli do smaku
Filety pokrój w kształt, który najbardziej przypomina frytki. Nie jest to trudne, ale i niezbyt łatwe, wiadomo mięso to nie sztywny ziemniak, mi wyszło średnio 😉 Przełóż do miski, dodaj sos chilli, granulowany czosnek sól do smaku i tyle mielonego chilli ile lubisz. Jajko roztrzep widelcem, żeby białko połączyło się z żółtkiem. Wlej do miski mięsem i dokładnie wszystko wymieszaj, tak żeby każdy kawałek był pokryty. W drugiej misce połącz ze sobą cebulkę i panierkę, wymieszaj .
W międzyczasie rozgrzej olej na patelni, musi go być dość dużo, żeby frytki tonęły do połowy. Mięso przełóż do panierki, wymieszaj żeby każdy kawałek pokrył się nią. Ostrożnie układaj na mocno rozgrzanym oleju i smaż, aż zbędą złociste i chrupiące z obu stron. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami lub na zimno z dipem serowym czy czosnkowym 😉 Smacznego !
Super sie przeglada Twoje wpisy. Wspanialego Dnia!
pysznie!