Genialne jesienne bułki ze słonecznikiem
Jesienią częściej piekę pieczywo , może dla tego że nie ma nic lepszego w chłodny wieczór niż ciepła bułeczka 😉 Z masłem i kubkiem dobrej herbaty … Mniam . Moi chłopcy też uwielbiają bułki jakiekolwiek by nie były . Te akurat preferują ostatnio najbardziej , ale fakt iż są naprawdę pyszne . Puszyste , miękkie ,a słonecznik podczas pieczenia pysznie się praży co dodatkowo wzmaga smak 😉 Polecam , domowe pieczywo jest naprawdę proste i dużo zdrowsze od kupnego .
Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej , graham typ 2000
- 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g )
- 2 łyżki cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1,5 szklanki mleka
- trochę mniej niż 1/2 kostki masła
- trochę łuskanego słonecznika do posypania
dodatkowo : papier do pieczenia
Mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Wlewamy roztopione masło , ma być ciepłe , nie gorące . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepłe , prawie gorące mleko . Czekamy aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , zanurzamy jedną stroną w ziarnach słonecznika , żeby się przykleiły i układamy na blaszce do pieczenia .
Delikatnie rozpłaszczamy ręką . Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . Jeśli przed formowaniem natrzecie ręce oliwą z oliwek, ciasto nie będzie się do nich lepić . Po tym czasie bułki powinny podwoić swoją objętość . Nagrzewamy piekarnik do 200 C i do gorącego wstawiamy bułki . Pieczemy do momentu aż będą miały złoty kol ( około 20 minut w zależności od wielkości ) Na środkowej półce bez termoobiegu . Gotowe . Podajemy po przestudzeniu 😉 Smacznego !
zamiast mąki graham mogę dodać pszenną pełnoziarnistą lub żytnią 720
Oczywiście, można poeksperymentować z różnymi gatunkami 😉