Grillowana „Cukinia po Kaszubsku”, przetwory na zimę
Grillowana cukinia jest pyszna, ale można się nią cieszyć tylko latem, tak więc wymyśliłam ten przepis, żeby wydłużyć okres radości i zamknęłam lato w słoikach. Zimą je otworzę i wypuszczę wspomnienia ciepłych, letnich nocy z grillem na talerze 😉 Pyszne, bez octu i nadaje się do wszystkiego, taka rzecz potrzebna pod ręką 😉 . Doskonała na kanapki, po podgrzaniu jest świetną przystawką lub daniem głównym. Może być także użyta do zapiekanek czy nawet jako sos do placków ziemniaczanych. Ciężko z cukinii zrobić coś pysznego do słoika, a cukinia po kaszubsku po prostu wymiata 😉
składniki na 5 słoików o pojemności 0,5 litra:
- 4 małe cukinie, takie jak bardzo duży ogórek szklarniowy 😉
- 4 cebule
- 1 średnia papryka żółta
- 1 średnia papryka czerwona
- 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr wody
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki
- olej do smażenia, około 3-4 łyżki
Cukinię pokrój w niezbyt grube plastry i opiecz na grillu. Cebulę obierz, paprykę wydrąż, oba warzywa pokrój w dowolne, najlepiej niezbyt duże kawałki i obsmaż na oleju, aż się zrumienią i zmiękną. Następnie dodaj do nich wymieszany z wodą koncentrat pomidorowy, kolendrę, kumin, zioła prowansalskie, czosnek, mieloną ostrą paprykę i sól. Duś przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W słoikach o pojemności 0,5 litra układaj naprzemiennie warstwę sosu, cukinii i tak aż do wyczerpania składników. Tak przygotowana cukinia wymaga jednak procesu tyndalizacji z uwagi na zawartość cebuli i smażonych warzyw .
Czyli pierwszego dnia pasteryzuj słoiki w piekarniku o temperaturze 100 C przez 30 minut, drugiego dnia to samo przez 20 minut i trzeciego dnia 15 minut. Słoiki zawsze wstawiaj do piekarnika zaraz jak go włączysz zanim osiągnie wyznaczoną temperaturę, wtedy zawartość, podgrzeje się w tym samym czasie 😉
Tak za pasteryzowane słoiki, wytrzymają bez lodówki nawet 2 lata. Cukinia po kaszubsku jest idealnym dodatkiem do makaronu, kotleta, czy samodzielnym wegetariańskim daniem. Pyszna na zimno na kanapkach lub na ciepło, puść wodze fantazji i ciesz się latem zamkniętym w słoikach 😉 . Smacznego !