Gruzińskie Ajapsandali, zasmażane warzywa
Gruzińskie Ajapsandali, czyli tradycyjne, popularne w tym kraju, a raczej w całym tym rejonie danie. Oparte na papryce, pomidorach i bakłażanach. Spotkać je można w kuchni ormiańskiej i azerskiej, ale my jedliśmy ten specjał na Ukrainie. Kucharka była Gruzinką i do tego przemiła, gdyż ez problemu oddała mi swój rodzinny przepis. Trzeba Ci bowiem wiedzieć, że ta potrawa jest jak nasz bigos albo pierogi, w każdym domu nieco inna, niby ta sama a jednak.. 😉 Ta wersja jest genialna, może dla tego że próbowałam go jako pierwsze, za to na pewno weszło na stałe do naszego menu. Polecam , szybkie, proste i bardzo smaczne 😉
składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 mała cukinia ( ja użyłam pół żółtej i pół zielonej)
- 2 duże papryki szpiczaste w typie Ramiro
- 2 mięsiste pomidory, dość duże, najlepiej typu pasta, żeby się nie rozgotowały
- 6-7 pieczarek
- 1 duża cebula
- 1-2 zielone chilli ( można pominąć, jeśli lubisz łagodne dania)
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki gruzińskiej przyprawy chmeli-suneli ( tradycyjna gruzińska, mieszanka drobno zmielonych: bazylii, ostrej papryki,kopru,kolendry,mięty, liścia laurowego,hyzopu,krokosza-w równych ilościach, czasami ze szczyptą szafranu)
- 1 płaska łyżka cukru
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wszystkie warzywa pokrój w dowolne, raczej średniej wielkości kawałki. Małe zrobią się paćkowate. Na mocno rozgrzanym oleju najpierw przyrumień cebulę, wyciśnięty praska czosnek i paprykę. Jak lekko się zrumienią dodaj pieczarki, znowu chwilkę podsmaż, a następnie wrzuć bakłażana, cukinię, świeże chilli . Dopraw cukrem,pomidory, chmeli-suneli, dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż jeszcze chwile aż warzywa zmiękną ale jeszcze się nie rozpadną . Jakieś około 10 minut co jakiś czas mieszając. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Smacznego !