Hiszpańska tortilla ziemniaczana z kukurydzą
Kuchnia Hiszpańska, jest kuchnią bardzo różnorodną i ciekawą . Szczególnie znane są jej ziemniaczane tortille , które serwują w tym kraju jako tapas , czyli zimne przekąski . Tortille są uniwersalne , doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno z powodzeniem, mogą być dodatkiem do obiadu lub całkowicie go zastąpić . Szybkie w wykonaniu , baza to jajka i ziemniaki , a dodać można wszystko co tylko pod ręką lub w głowie .. 😉 Ciekawa , także jako przekąska piwna .Polecam , szczególnie ,że teraz mamy dostęp do świeżych ziemniaków , a takie smakują najlepiej , nawet w tortilli 😉
Składniki :
- 5-6 młodych ziemniaków ( niedużych )
- 1 cebula ,średniej wielkości
- 2 papryczki chilli – czerwone
- 1 mała puszka kukurydzy
- 4-5 jajek
- sól do smaku
- tarty żółty ser do posypania
Jajka roztrzepujemy widelcem . Ziemniaki myjemy , tniemy w cienkie plastry na mandolinie do warzyw , tak samo postępujemy z cebulą . Na patelni rozgrzewamy olej , obsmażamy ziemniaki z cebula , tak długo , aż będą przypieczone . Zdejmujemy z patelni , przekładamy do miski do wystygnięcia . Ostudzone ziemniaki , łączymy z roztrzepanymi jajkami , posiekanym chilli i solimy do smaku . Ponownie rozgrzewamy olej na patelni i na gorący powoli wylewamy masę ziemniaczano-jajeczną .
Smażymy na średnim ogniu . Żeby tortillę przewrócić trzeba , użyć drugiej patelni lub zsunąć ją na talerz i ponownie , drugą stroną na patelnię . Łopatką się nie da , rozleci się . Obsmażoną z obu stron , przekładamy na talerz , posypujemy tartym serem i zostawiamy żeby lekko przestygła lub ostygła całkowicie , zależy co chcecie z nią dalej czynić 😉 Czy zagryzać na zimno do piwka , czy też ma zastąpić obiad . Doskonała z salsą lub jakimkolwiek sosem pomidorowym . Smacznego 😉