Indyjska sałatka ziemniaczana z kalafiorem i nasturcją
Indyjska sałatka z kalafiorem, to niezwykła propozycja. Smakowicie wygląda, a do tego zaskakuje. Zazwyczaj ziemniaczane sałatki, łączymy z ogórkiem, jajkiem itp. tradycyjnie 😉 Tutaj jest inaczej, gotowany w aromatycznej kurkumie kalafior, miękkie ziemniaki i chrupiące warzywa. Całość podkreślona trybulą, pietruszką…no i curry. Pyszności 😉 Moi chłopcy, są nią zachwyceni, więc ostatnio, często gości u nas na kolacji 😉 Puki mamy swoje warzywa, a w tym kalafiory, które tego roku nadzwyczaj się udały, trzeba z nich korzystać 😉
składniki na około 4-5 osób :
- 1 mały kalafior, ugotowany w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek kurkumy
- 4-5 średniej wielkości, ugotowane ziemniaki
- 2 średniej wielkości, gotowane marchewki
- 1 duża czerwona cebula
- 1 średniej wielkości, czerwona papryka
- 1 mała zielona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 3 łyżeczki curry
- chili do smaku
- 1 łyżka cukru lub miodu
- sól do smaku
- mały pęczek trybuli
- mały pęczek natki pietruszki
- 8-10 listków nasturcji
Wszystkie warzywa pokrój w malutką, zgrabną kostkę, mniej więcej równej wielkości. Jeśli lubisz większe kawałki , to jak najbardziej możesz pokroić sałatkę całkowicie po swojemu. Przełóż do miski, dodaj wyciśnięty praską czosnek, posiekane natki i liście nasturcji. Liście nasturcji nadają sałatce charakterystycznego pikantnego smaku , a trybula wnosi nieco egzotyki 😉
Dodaj pozostałe składniki z listy, dopraw chili i solą do smaku. Wymieszaj i odstaw na około pół godziny do lodówki, po tym czasie ponownie zamieszaj. Serwuj schłodzoną. Idealna na kolację, śniadanie lub do lunch boxu 😉 Smacznego !