Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką
Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia 😉 Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona , która powstała tylko dlatego ,że w tym roku zakisiłam część kapusty razem z papryką i czosnkiem . Niby po gruzińsku.. ale jakoś tak nie do końca , nam podeszło . Szkoda było wyrzucić , więc trzeba było przerobić 😉 Okazało się , że do bigosu wypadło rewelacyjnie . Taka kapusta ukiszona z dużą ilością czosnku i papryki , naprawdę daje spektakularny efekt w bigosie . Smak jego po ugotowaniu niby ten sam , a jednak jakiś taki inny , pełniejszy i bardziej aromatyczny . W ty roku ukiszę kapustę z papryką i czosnkiem wybitnie pd katem bigosu . Strzał w dziesiątkę , polski bigos na gruzińskiej kapuście , kto by pomyślał że to taka rewelka 😉
Składniki :
- 3 l kapusty kiszonej z papryką i czosnkiem
- 1 mała główka kapusty białej ( około 1,5 kg )
- 0,5 kg kiełbasy śląskiej
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą ( najlepiej swojskiego 😉 )
- 3 duże cebule
- 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki
- 1 łyżka chilli lub ostrej papryki jeśli ma być łagodniejszy
- 3 – 4 liście laurowe
- 6-8 kulek ziela angielskiego , ( kubaby )
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 8-9 suszonych, wędzonych śliwek bez pestek
- 1 l wody
- 1 szklanka czerwonego wina ( dowolnego )
- 2 łyżki miodu
- sól ,pieprz do smaku
- smalec wieprzowy do smażenia
Kiełbasę i boczek , kroimy w dowolne kawałki . Cebulę siekamy , wszystkie trzy składniki podsmażamy na smalcu , aż się zrumienią . Przekładamy do garnka w którym będziemy robić bigos . Łopatkę kroimy w grubą kostkę , także podsmażamy na smalcu i wkładamy do garnka . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy kiełbasę , karkówkę i cebulę , przesmażamy dosłownie chwilkę , mieloną słodką paprykę , a następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i podsmażamy jeszcze około minuty . Zawartość patelni zalewamy szklanką wina , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do garnka . Kapustę szatkujemy , wsypujemy do garnka i dokładamy do niego również kapustę kiszoną z papryką i czosnkiem 😉
Wle
wamy wodę ( 1 l ) i pozostałe składniki z listy . Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 3 -4 godziny , mieszając co jakiś czas . W razie gdyby bigos zaczął się przypalać , dolewamy wody . Lekkie przypalenie tylko wzbogaci jego smak 😉 Bigos jest chyba jedyną potrawa której to nie szkodzi 😉 Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy bigos w garnku w spokoju do drugiego dnia . Następnego dnia ponownie gotujemy bigos około 2-3 godzin . Teraz wreszcie jest gotowy 😉 Można go ,na gorąco włożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy lub dwukrotnie pasteryzować i wtedy nawet bez lodówki da radę do pół roku w spiżarce… 😉 Najsmaczniejszy odgrzewany na patelni . Smacznego !
Czy zechce Pani podać (w swoim czasie) przepis na kiszenie takiej gruzińskiej kapusty, bardzo mnie Pani zaintrygowała wstępem do dzisiejszego postu, z góry dziękuję, pozdrawiam. M.
Witam . Przepraszam że tak późno ale na bloga zaglądam raz dziennie z reguły późnym popołudniem , brak czasu 😉 Przepis już jest na blogu tutaj podaję link 😉 : http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/w-sloikach-kapusta-kiszona-razem-z-czosnkiem-i-papryka/
Jeśli nie chce Pani odpowiedzieć na moją prośbę proszę o usunięcie mojego komentarza, dziękuję. M.
Witam . Przepraszam że tak późno ale na bloga zaglądam raz dziennie z reguły późnym popołudniem , brak czasu 😉 Przepis już jest na blogu tutaj podaję link 😉 : http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/w-sloikach-kapusta-kiszona-razem-z-czosnkiem-i-papryka/