Kardinable nadziewane serem
Kardinable , to mielone z warzywami , ale tym razem postanowiłam posunąć się dalej i nadziałam je dodatkowo serem . Efekt taki ,że chłopcy bez marudzenia z wielkim apetytem wsunęli kotlety mielone , nie myśląc nawet co jedzą 😉 Na zimno też były obłędne , obie z Babcią wszamałyśmy resztę na wypasionych kanapkach z majonezem .. mniam . A potem zagryzłyśmy Sylimarolem , popijając herbatką z dziurawca , bo nasze wątroby jako jedyne nie były zadowolone z posiłku 😉 Polecam proste i pyszne !
składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 łyżki mrożonego , zielonego groszku
- 1 czerwone chilli ( można pominąć jeśli nie lubicie ostrego )
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól , pieprz do smaku
- żółty ser do nadziewania
dodatkowo :
- 1 szklanka bułki tartej do obtaczania kotletów
- olej do smażenia
Paprykę , cebulę , chilli i seler naciowy siekamy drobno . Na patelni podsmażamy wszystkie warzywa do czasu aż całkowicie zmiękną . Na koniec dorzucamy mrożony groszek i kukurydze z puszki , granulowany czosnek, mieloną słodką paprykę , mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut . Zostawiamy do ostudzenia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy wystudzone warzywa , śmietanę , roztrzepane widelcem jajko , 2 łyżki bułki tartej , 2 łyżki wody , 2 łyżki śmietany , suszoną kolendrę , sól i pieprz do smaku .
Całość wyrabiamy na gładką masę . Łyżką nabieramy porcję i do każdej do środka wkładamy kawałek żółtego sera . Formujemy kotlety i obtaczamy dwukrotnie w bułce tartej . Odstawiamy na godzinę do lodówki ,żeby mocniej związały . Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor . Serwujemy na gorąco , choć na zimno także są genialne , szczególnie na kanapkach z majonezem , ale to dla tych ,co nie boją się kalorii 😉 . Smacznego !