Arancini , sycylijskie , nadziewane , kulki ryżowe

Rate this post

Arancini , sycylijskie , nadziewane kulki ryżowe

Arancini to potrawa , która trafiła do naszej kuchni zupełnie przypadkiem i została na stałe . Pyszne kulki ryżowe z nadzieniem , które może być dosłownie ze wszystkiego . Chrupiąca panierka i tym razem ciągnąca mozzarella w środku arancini sprawiają , że dzieci po prostu oszaleją na ich punkcie . Oczywiście mój trzynastek , profanował je ketchupem ale kto dziecku zabroni 😉 Ważne ,że zjedli i byli zadowoleni . Arancini to tradycyjna kuchnia sycylijska , jest to oryginalny przepis , choć zawsze namawiam do eksperymentów i własnych modyfikacji 😉 Polecam to danie na każdą okazję , świetne nawet na zimno , taka dość zdrowa i sycąca przekąska lub obiad 😉 

Składniki :
  • 1,5 szklanki ryżu arborio , ten sam co do risotto , zwykły się nie nadaje
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 mała papryka spiczasta
  • 1 mała cebula
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 małe żółte chilli ( można pominąć 😉 )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe cielęce
  • 1/2 szklanki białego wina półwytrawnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól  do smaku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej

Warzywa siekamy drobniutko , naprawdę jak tylko się da 😉  Podsmażamy na oleju lub oliwie z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku i solą do smaku . Jak już się zrumienią i zmiękną dodajemy ryż , wlewamy 2  szklanki wody , 1/2 szklanki wina , cukier , dokładamy kostki rosołowe cielęce . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo aż ryż będzie miękki i kleisty  , a woda całkowicie się wchłonie . Odstawiamy do wystygnięcia . Zimny ryż z warzywami , powinien być kleisty i miękki . Nabieramy duża łyżkę , wkładamy do środka kawałek mozzarelli i formujemy kulkę . Każda kulę obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , powtarzamy czynność dwukrotnie . Wkładamy na godzinę do lodówki ,żeby kule dobrze się związały . Smażymy na głębokim oleju , na złoty kolor . Serwujemy na gorąco lub zimno 😉 Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *