Karkówka pieczona pod majonezem z estragonem
Nieustająca pogoń za nowymi potrawami zaowocowała tym razem , odkrywczą wersją karkówy -ulubionego mięcha u nas w domu ( jak ,każde z pozostałych 😉 ) Pyszna i szybka potrawa, która zaskoczy smakiem ,a jednocześnie soczystością . Przygotowuje się sama w piekarniku , a my możemy w tym czasie sprawdzić co na fejsie lub przeczytać gazetkę 😉
Składniki na 2 osoby :
- 2 grube plastry karkówki ( około 2 -2,5 cm każdy )
- 2 cebulki średniej wielkości
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka estragonu -suszonego
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz do smaku
Karkówkę nacieramy solą , pieprzem , i rozgniecionym ząbkiem czosnku , układamy na blaszce do pieczenia . Cebulkę drobno siekamy . Karkówkę smarujemy grubo majonezem , jedna łyżka na jeden plaster ,posypujemy cebulką i raz jeszcze , ciapiemy , tak aby cebulka zatonęła w majonezie -bez stresu wszystko się wytopi podczas pieczenia i utworzy pyszny sosik .
Na koniec lekko solimy , pieprzymy i obficie posypujemy estragonem . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C około 30 minut , aż wierzchnia warstwa będzie lekko przypieczona i smakowita . Podajemy z brokułem z wody lub inną delikatną, zdrową jarzynką 😉
Też jestem fanką karkówki, dawno nie robiłam. 🙂