Karkówka z piekarnika w autorskiej mieszance przypraw
W tęsknocie za latem , postanowiła zrobić grilla w piekarniku , czyli karkówkę . a że aktualnie mam hopla na puncie różnych przypraw i gromadzę je jak wiewiórka orzeszki na zimę , to postanowiłam użyć kilka . Wyszła całkiem fajna mieszanka , która na stałe zajęła miejsce w słoiczkach z przyprawami pod nazwą – karkówka autorska . Poniżej przepis 😉
Składniki :
- 1 kg karkówki
- sól
Przyprawa autorska :
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 1/2 łyżeczka nasion lubczyku
- 1 czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka brązowej gorczycy
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
Karkówkę kroimy w plastry grubości 1 cm i rozklepujemy lekko tłuczkiem . Przyprawy wsypujemy ( poza papryka i czosnkiem -je dodamy na końcu bo już są zmielone ) do młynka elektrycznego i mielimy , przekładamy do miseczki , dodajemy czosnek i paprykę -mieszamy . Karkówkę solimy , skrapiamy olejem i obsypujemy przyprawą , układając warstwowo -jedną na drugą . Odstawiamy na noc do lodówki . Resztę przyprawy przesypujemy do słoika i możemy w zakręconym przechowywać dalej ( nawet kilka miesięcy ) . Karkówkę pieczemy , na ruszcie , pod którym umieszczamy tackę z wodą , w piekarniku rozgrzanym do 160 C , przez około 30 minut -najlepiej sprawdzać widelcem , czy miękka . Jak będzie pięknie przypieczona wyjmujemy o możemy podawać . Doskonała z frytkami i zimnymi dipami ( przepisy na dipy w dziale pasty,sosy,dipy.. ) Mniam , takie małe lato zimą .. 😉