Karp smażony w panierce miodowo-czosnkowej
Karp smażony w panierce miodowo-czosnkowej, to przepis który po raz pierwszy zastosowałam w ubiegłym roku. Zrobił furorę i już następnego dnia musiałam zrobić powtórkę 😉 Delikatna słodycz i nutka czosnku idealnie komponują się z mięsem karpia, które z natury wykazuje lekką słodycz. Generalnie polecam, jako nowość i odskocznię od tradycyjnego karpia z patelni 😉 Pyszne, proste i nietuzinkowe danie.
Składniki:
- 1 świeży karp podzielony na dzwonki, średniej wielkości
- sól , pieprz biały do smaku
marynata:
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu, lejącego- nie może być zcukrzony bo się nie wymiesza
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
dodatkowo:
- klarowane masło do smażenia
- 2 szklanki białej bułki tartej, dobrej jakości do obtoczenia
Dzwonki karpia, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, pieprzymy do smaku i odstawiamy. Jajka roztrzepujemy z miodem, wyciśniętym praską czosnkiem i sokiem z cytryny. Składniki musza się dokładnie połączyć, po czym odstawiamy na około 20 minut, żeby się przegryzły. Dzwonki karpia, obtaczamy najpierw w marynacie z jajek, następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron, koniecznie na klarowanym maśle, ono dodaje dodatkowego aromatu. Serwujemy na gorąco z koperkiem, sosem koperkowym lub po prostu solo. Smacznego ! 😉
pyszna panierka, oryginalna!