Karp w panierce czosnkowej, idealny na Wigilię

Rate this post

Karp w panierce czosnkowej, idealny na Wigilię

Święta nadchodzą wielkimi krokami. Jak co roku trzeba coś przygotować i ugotować. Coś smacznego i ciekawego. Oczywiście co roku tez pojawia się problem czym tu zaskoczyć domowników, żeby przełamać rutynę i błysnąć niczym pierwsza gwiazdka sztuką kulinarną 😉 W ubiegłym roku takim światełkiem na stole był u nas właśnie karp, smażony w panierce czosnkowej. Smak nie do podrobienia, soczysta rybka z nutką czosnku i masła po prostu pychota… Polecam, szczególnie że to prosty i szybki przepis 😉

składniki :

  • 1 karp o wadze około 2kg lub 1kg fileta z karpia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 kostki masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia



Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i podziel na kawałki. Jeśli używasz filetu, masz ten krok z głowy i po prostu dzielisz go na porcje . Osobiście wolę walczyć z karpiem niż ułatwiać sobie filetem. Mam wtedy większą pewność jego świeżości 😉 Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem do smaku. W miseczce roztrzep jajka tak samo jak do obtaczania schabowych. Masło wyjmij z lodówki żeby osiągnęło temperaturę otoczenia i zmiękło.

Czosnek wyciśnij praską i wymieszaj z miękkim masłem. Kawałki karpia zanurzaj w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na średnio rozgrzanej patelni w dość głębokim tłuszczu. Natychmiast po zdjęciu z patelni, każdą porcję smaruj cieniutką warstwą czosnkowego masła. Masło pięknie się stopi i wsiąknie w panierkę, nadając jej niesamowitą czosnkowo-maślaną nutkę 😉 Gotowe 😉 . Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami lub solo. Smacznego!

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *