Karp w panierce czosnkowej, idealny na Wigilię
Święta nadchodzą wielkimi krokami. Jak co roku trzeba coś przygotować i ugotować. Coś smacznego i ciekawego. Oczywiście co roku tez pojawia się problem czym tu zaskoczyć domowników, żeby przełamać rutynę i błysnąć niczym pierwsza gwiazdka sztuką kulinarną 😉 W ubiegłym roku takim światełkiem na stole był u nas właśnie karp, smażony w panierce czosnkowej. Smak nie do podrobienia, soczysta rybka z nutką czosnku i masła po prostu pychota… Polecam, szczególnie że to prosty i szybki przepis 😉
składniki :
- 1 karp o wadze około 2kg lub 1kg fileta z karpia
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kostki masła
- 3 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz czarny do smaku
- dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i podziel na kawałki. Jeśli używasz filetu, masz ten krok z głowy i po prostu dzielisz go na porcje . Osobiście wolę walczyć z karpiem niż ułatwiać sobie filetem. Mam wtedy większą pewność jego świeżości 😉 Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem do smaku. W miseczce roztrzep jajka tak samo jak do obtaczania schabowych. Masło wyjmij z lodówki żeby osiągnęło temperaturę otoczenia i zmiękło.
Czosnek wyciśnij praską i wymieszaj z miękkim masłem. Kawałki karpia zanurzaj w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na średnio rozgrzanej patelni w dość głębokim tłuszczu. Natychmiast po zdjęciu z patelni, każdą porcję smaruj cieniutką warstwą czosnkowego masła. Masło pięknie się stopi i wsiąknie w panierkę, nadając jej niesamowitą czosnkowo-maślaną nutkę 😉 Gotowe 😉 . Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami lub solo. Smacznego!