Keks
Najwspanialsze ciasto jakie można zjeść zimą , po świątecznej kolacji , z kubkiem pysznej herbatki korzennej lub kawusi . Proste i nie wymagające specjalnych umiejętności , zachwyci każdego . Dodatkowym atutem jest fakt ,że można je długo przechować i nie traci na jakości .
- 400 g bakalii ( mango, papaja, ananas,rodzynki itp )
- 100 ml brandy lub mocnej wódki
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- skórka otarta z pomarańczy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Bakalie obtoczyć w mące , wtedy nie będą opadać na dno , tylko rozłożą się równo po całym cieście i nasz keks będzie idealny .Rodzynki namoczyć w alkoholu . Masło utrzeć z cukrem na puszystą gładką masę . Dodawać po jednym żółtku cały ,czas ucierając .
Stopniowo dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz alkohol, w którym wcześniej moczyły się rodzynki . Rodzynki dodać do pozostałych bakalii wymieszać wszystko razem . Białka ubić na sztywną pianę dodając sok z cytryny i cukier waniliowy . Ubitą pianę dodać do ciasta wraz z bakaliami , delikatnie zamieszać drewnianą łyżką ,tak żeby wszystko się połączyło . Przelać masę do foremki na ciasto . Keks jest najlepszy, gdy po wystudzeniu zawiniemy go w pergamin i odstawimy na 2 dni do chłodnego pomieszczenia , wtedy jest zwarty i wilgotny . Piękny kształt wierzchu ciasta będzie miał nasz keks , jeśli natniemy surowe ciasto , ostrym nożem namoczonym w roztopionym maśle .
Odwiedź nas także tu: