Kiełbasiana zapiekanka

Rate this post

Kiełbasiana zapiekanka 

Brr … na dworze zimno , szybko robi się ciemno…za pasem Zaduszki..nie jest to moja ulubiona pora roku , oj nie 😉  Aż chce się rozgrzać i zjeść coś treściwego . W takie dni najlepiej smakują zapiekanki , szczególnie te na kiełbasie , syte i smakowite 🙂 Polecam poniższą , nie jest skomplikowana , wręcz robi się sama , a na pewno Was nie rozczaruje . Doskonała do zrobienia dzień wcześniej i podgrzania , wtedy jest jeszcze lepsza 😉 

Kiełbasiana zapiekanka

Składniki :

  • 0,5 kg kiełbasy w typie śląskiej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kartonik koncentratu pomidorowego ( ten w kartonach jest płynny więc istotny )
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz do smaku
  • kawałek startego żółtego sera do posypania

IMG_3551IMG_3554

Kiełbasę i cebulę , kroimy w plastry , podsmażamy na złoty kolor na patelni , dodając pod koniec wyciśnięty praską czosnek . Odstawiamy do przestygnięcia . Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki – najlepiej użyć do tego szatkownicy , wtedy będą równiutkie. Pocięte ziemniaki , mieszamy w misce z solą , pieprzem i gałką muszkatołową  . Formę do zapiekanek , przecieramy papierowym ręcznikiem skropionym olejem ( żeby nie pływała nam później w tłuszczu )

IMG_3555IMG_3556

Układamy warstwę ziemniaków ( najlepiej podzielić je na dwie równe części 😉 ) , następnie warstwę kiełbasy z cebulą i znowu ziemniaki . Całość zalewamy koncentratem pomidorowym z kartonika i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 1,5 godziny . Po tym czasie wyłączamy piekarnik , posypujemy zapiekankę serem i jeszcze chwilę trzymamy w gorącym piekarniku , aż ser się roztopi . Można podawać 😉 Smacznego 😉

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *