Kiszona kapusta z marchewką , najlepsza i najprostsza

4.9/5 - (47 votes)

Kiszona kapusta z marchewką , najlepsza i najprostsza

Uwielbiam kiszoną kapustę , zresztą jak wszyscy u nas w domu . Jest jednak jeden warunek , musi to być kapusta domowa , taka prawdziwa bez dziwnych dodatków jak ocet czy inne świństwa . Ta poniżej jest robiona tradycyjnie , ale w słoikach . Więc magazynowanie tak przygotowanej kapustki nie jest kłopotliwe . Polecam , nie ma nic lepszego niż taka przekąska , czy surówka z własnej kapuchy , jej smak bije każdą przemysłową na głowę 😉  A wykonanie jest banalnie proste 😉

 
Składniki na 12-15 słoików 0,5 l  :
  • 2 duże kapusty białe , najlepiej tradycyjna „kamienna głowa „
  • 1,5 – 2 kg marchewki
  • 4 łyżki soli
  • duża miska o wysokich brzegach

Kapustę szatkujemy najdrobniej jak się da i przekładamy do miski . Marchew obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy do kapusty . Posypujemy całość solą i przystępujemy do męczarni 😉 Czyli długo i cierpliwie ugniatamy kapustę z marchewką . Mieszając i gniotąc , aż puści dużo soku ,a warzywa stracą jędrność . Jest to najważniejszy element tej operacji , jeśli słabo wygnieciecie  , ubijecie kapustę, będzie twarda i sucha , a tego nie chcemy  😉 



Jak już jest ciapowata i pokryta sokiem , dociskamy do dna miski , nakrywamy szczelnie folią aluminiową i zostawiamy na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej na 4-5 dni . Codziennie warto ja trochę po ugniatać i wymiąchać 😉  Po upływie pięciu dni zazwyczaj jest cudownie ukiszona i już można się nią objadać . Puszcza też dużo zdrowego soku . Jeśli chcecie przechować ją dłużej , bo taki był zamysł , przekładacie do słoików , mocno ugniatając , tak aby sok sięgnął centymetr od wieczka . Zakręcacie i na dwa dni zostawiacie na jakiś woreczkach ,bo lubi jeszcze trochę popłakać spod pokrywki . Po tym czasie dokręcacie wieczka i wstawiacie do chłodniejszego pomieszczenia . Będzie wspaniała i po ręką ,aż do wiosny 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Kiszona kapusta z marchewką , najlepsza i najprostsza”

  1. Z tą folią aluminiową to bym nie przesadzał. Folia reaguje z kwasami – kwasy folie rozpuszczają na skutek reakcji chemicznej. Najlepsza jest folia polietylenowa ta cienka do żywności.

  2. Lubię taką kapustę. To mój stary przepis. Tylko nie trzymam jej tak długo, wystarczy 1 dzień. Tylko każdego dnia już w słoikach ugniatam, bo się podnosi i wycieka sok przez 3-4 dni.
    Potem jak już przestanie pracować wycieram dokładnie i dobrze zakręcam.
    Wstawiam do zimnej piwnicy. Jest pyszna. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *