Kolorowa Legumina
Legumina , to smak dzieciństwa , chyba najprostsze słodycze ,jakie można sobie upichcić na szybko , na weekend i nie tylko . Jest lekka delikatna , rozpływa się w ustach .. Śmietankowa w smaku i doskonała , a do tego na pewno mniej kaloryczna i zdrowsza , niż tłuste torty na maśle oraz zdecydowanie smaczniejsza .Przepisów na ten deser jest tyle ,ile gospodarstw domowych -ja znam taki od kołyski ,więc się dziele tym co mam i dobrze znam 😉 Moi chłopcy uwielbiają pomagać w jej przygotowaniu , a pomoc polega na wylizywaniu naczyń po warstwach ..nie dziwię się są pyszne 😉
Składniki :
- 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
- 3 galaretki , każda w innym smaku – kolorze
- 3 opakowania bitej śmietany w proszku
- 600 ml mleka
Bierzemy trzy miski . Do każdej z misek wlewamy po 1,5 szklanki wrzątku i wsypujemy po jednej galaretce , mieszamy do całkowitego rozpuszczenia ( jak na zdjęciu ) . Odstawiamy do przestygnięcia – lekkiego . Teraz znowu szukamy trzech misek ..o tak wadą jest duża ilość użytych naczyń , ale jeśli mamy dość języków pod ręką szybko uporają się z ich wylizaniem 😉 Do każdej z miski wlewamy 200 ml mleka i tym razem już w kolejności -nie naraz , chyba że mamy trzy miksery i sześć rąk jak bogini Kali 😉
Wsypujemy śmietankę w proszku i ubijamy na sztywno , gdy już jest gęsta , dokładamy 1/2 serka homogenizowanego -miksujemy dalej i nie przerywając miksowania wlewamy dowolny kolor galaretki , jak się wszystko połączy w kremową masę , odstawiamy i szybko przechodzimy do następnych misek z mlekiem -powtarzamy czynność 😉 Teraz szybciutko wlewamy w dowolny sposób nasze kolorowe masy do silikonowej formy ( łatwo wyjąc , trudno przenieść do lodówki ) lub do dużej miski ( łatwo przenieść , trudniej wyjąc 😉 ) Do wlewania masy polecam zatrudnienie nieletnich ,mają nieograniczoną fantazję 😉 Wkładamy na godzinkę do lodówki i …gotowe ,tak tylko tyle , by mieć słodkie chwile .. 😉 Jeśli galaretka podczas dodawania była gorąca , masa może być rzadsza, ale w lodówce i tak szybko stężeje . Legumina to deser który ciężko schrzanić . Smacznego 😉
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. 🙂 Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Czy mogę użyć zwykłej kremówki? Szczerze mówiąc nie przepadam za tą w proszku.
Oczywiście , nawet będzie smaczniejsze 😉
Świetnie wygląda taka kolorowa 🙂
A skąd wziąć tą Kali? 🙂 i na czym polega ta czynność: ( łatwo wyjąc , trudno przenieść do lodówki ) oraz ( łatwo przenieść , trudniej wyjąc 😉 )