Kotleciki mielone wieprzowe z ryżem i koprem
Czasem trudno wymyślić coś fajnego i nowego na obiad . Tym razem się udało , tak bynajmniej uważają moi chłopcy 😉 Kotlety mielone w czystej formie są przez nich, dość ciężko przyswajalne , nie wiem dlaczego ja je uwielbiam . Najbardziej oczywiście na zimno do kanapki ..mniam 😉 Wracając do mielonych wieprzowych z dodatkiem ryżu i koperku , o to już dla chłopaków inna bajka . Wsuwają ,że tylko uszy się trzęsą , uważają je za naprawdę pyszne . Jak to mów mój starszy syn ” są dobre bo nie czuć ich wieprzem ” 😉 Dokładnie , koperek skutecznie aromatyzuje kotleciki na tyle ,że są zjadliwe nawet dla przeciwników tego mięsa . Polecam , smaczne , tanie i szybkie 😉
składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 szklanka ryżu , ugotowanego na rosole lub bulionie
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pęczek koperku
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól , pieprz do smaku
- dodatkowo :
- bułka tarta do obtoczenia
Mięso przekładamy do miski , dodajemy do niego jajko , ugotowany ryż , bułkę tartą , mleko . Następnie dokładamy koncentrat pomidorowy ,paprykę, gałkę , wyciśnięte praską ząbki czosnku i startą na tarce o grubych oczkach cebulę . Na koniec miód , posiekany koperek , sól i pieprz do smaku . Całość wyrabiamy na jednolitą zwartą masę . Dzielimy na porcje i z każdej formujemy małe kotleciki . Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju , na niezbyt dużym ogniu , aż zrobią się rumiane . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Na zimno też są pyszne 😉 Smacznego !