Schabowy w płatkach kukurydzianych- mega chrupki

Rate this post

Schabowy w płatkach kukurydzianych – mega chrupki 

To nieco zmodernizowana wersja klasycznego schabowego . Panierka jest prosta , ale bardzo , ale to bardzo chrupiąca i pyszna .Taki kotlecik to szybki obiad , który skomponuje się ze wszystkim , słonym słodkim i nijakim . No i co najważniejsze nikt nim nie pogardzi 😉 

Schabowy w płatkach kukurydzianych

Składniki na 6 osób :

  • 6 plastrów schabu ( akurat kupiłam krojony ,ale nie polecam lepszy jest w kawałku )
  • 3 jajka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych 
  • sól,pieprz do smaku
  • olej do smażenia

DSC_9370 (640x426)DSC_9372 (640x426)

Schab rozbijamy lekko tłuczkiem ,nie mocno bo będzie cienki ,a po smażeniu wiórowaty . Solimy , pieprzymy , odstawiamy na chwilę . Jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem . Płatki kukurydziane wsypujemy do miseczki i kruszymy ręką na drobne kawałki , ułatwi to obtaczanie mięsa . Teraz bierzemy doprawione kotlety , wkładamy do roztrzepanego jajka , a następnie obtaczamy dokładnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych . Smażymy na rozgrzanej patelni , na dużym ogniu , krótko do momentu ,aż panierka zrobi się złota . Wyjmujemy i układamy na chwilę na papierowym ręczniku ,żeby odciągnął nadmiar tłuszczu . Nasz schabowy jest gotowy 😉 . Takie kotlety są naprawdę mega , przyjemnie chrupiące ,aromatyczne i soczyste .. 😉

DSC_9374 (640x426)DSC_9375 (640x426)

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Schabowy w płatkach kukurydzianych- mega chrupki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *