Schabowy w płatkach kukurydzianych – mega chrupki
To nieco zmodernizowana wersja klasycznego schabowego . Panierka jest prosta , ale bardzo , ale to bardzo chrupiąca i pyszna .Taki kotlecik to szybki obiad , który skomponuje się ze wszystkim , słonym słodkim i nijakim . No i co najważniejsze nikt nim nie pogardzi 😉
Składniki na 6 osób :
- 6 plastrów schabu ( akurat kupiłam krojony ,ale nie polecam lepszy jest w kawałku )
- 3 jajka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- sól,pieprz do smaku
- olej do smażenia
Schab rozbijamy lekko tłuczkiem ,nie mocno bo będzie cienki ,a po smażeniu wiórowaty . Solimy , pieprzymy , odstawiamy na chwilę . Jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem . Płatki kukurydziane wsypujemy do miseczki i kruszymy ręką na drobne kawałki , ułatwi to obtaczanie mięsa . Teraz bierzemy doprawione kotlety , wkładamy do roztrzepanego jajka , a następnie obtaczamy dokładnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych . Smażymy na rozgrzanej patelni , na dużym ogniu , krótko do momentu ,aż panierka zrobi się złota . Wyjmujemy i układamy na chwilę na papierowym ręczniku ,żeby odciągnął nadmiar tłuszczu . Nasz schabowy jest gotowy 😉 . Takie kotlety są naprawdę mega , przyjemnie chrupiące ,aromatyczne i soczyste .. 😉
Zgadzam się takie kotlety są mega. 🙂